2 min. čitanja

Općina Konavle dobila milijun eura za početak komasacije

Općina Konavle dobila milijun eura za početak komasacije
Foto: Općina Konavle

Konavosko polje, koje je nekada hranilo cijeli krajnji jug zemlje, već je 30 godina poprilično zapušteno. Ipak, to bi se uskoro moglo promijeniti. Naime, općina Konavle započela je komasaciju, što bi trebao biti prvi takav projekt u neovisnoj Hrvatskoj.

Hoće li Konavosko polje uskoro oživjeti? Općina Konavle od Ministarstva poljoprivrede dobila je milijun eura za početak komasacije.

- Činimo korak više ka ostvarenju vrlo važnih strateških projekata. Uručili smo odluku o određivanju komasacijskog područja te započinju radnje na komasiranju 467 hektara konavoskog polja - rekla je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

Ipak, to neće biti nimalo lagan zadatak: treba razriješiti imovinskopravni čvor. Riječ je o stotinama hektara zemljišta s više od tisuću vlasnika.

- Projekt je ozbiljan, vi znate da ima preko 1300, 1400 suvlasnika u Konavoskom polju; država, privatno vlasništvo, Hrvatske vode, općina... Koloplet tih različitih vlasnika - rekao je za Dnevnik Božo Lasić, načelnik općine Konavle.

- Kada zbrojimo i sve ono što je 1/1 u državnom vlasništvu i ono što je u suvlasničkim odnosima s privatnim odnosima, da je preko 75 posto u ovom trenuku vlasništvu RH - govori pročelnik UO za ruralni razvoj i fondove EU-a u općini Konavle, Perica Pušić.

Natapanje vrijedno 80.000 eura

U projekt se uključila i Dubrovačko-neretvanska županija, koja je izradila studiju natapanja, vrijednu gotovo 80 tisuća eura.

- Županija i Hrvatske vode su izradile studiju navodnjavanja s 5 varijanti, koja će se doista dobro uklopiti, jer potrebno je osigurati infrastrukturu, kako cestovnu, tako i onu za navodnjavanje - kaže Ivo Klaić, pročelnik UO za turizam, pomorstvo, poduzetništvo i energetiku Dubrovačko-neretvanske županije.

Komasacija znači okrupnjavanje zemljišta, svi vlasnici poljoprivrednog zemljišta trebali bi okrupniti bezbroj malih čestica.

- Da privatnici imaju sve okrupnjene čestice, da mogu ući u posjed, da imaju osiguranu poljoprivrednu infrastrukturu - put, sutra da to bude, naravno, osigurano navodnjavanje - objašnjava Pušić.

Komasacija će trajati nekoliko godina, a cilj je da Konavosko polje što prije postane mjesto ozbiljne poljoprivredne proizvodnje.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.