2 min. čitanja

OPASNO ISKUSTVO – Ubod ose u sred ronjenja!

OPASNO ISKUSTVO – Ubod ose u sred ronjenja!
Photo: Pixabay

U moru potencijalnih opasnosti od kojih se trebamo čuvati prilikom ronjenja, malo tko pomisli na osu. Neki su podvodni ribolovci poučeni lošim iskustvima svoju disalicu prekrili mrežicom. Koliko je ta zaštita bitna uvjerili smo se kada je još jedan naš kolega doživio ubod u jezik, piše na facebook profilu Podvodni.hr.

Evo kratki isječak iz njegove priče da znate kako morate biti spremni što prije doći do ambulante i obavezno stavite komad leda na mjesto uboda:

“Oko 9:45 pripremam zaron i onim zadnjim jačim udahom, usisavam osu u grlo. Prošla je kroz disaljku i uletila direktno u grlo. Neopisiv osjećaj. Tik iznad adamove jabučice osjećam, strano tijelo i vibraciju, odmah sam znao da je ona, jebena osa. Instiktivno je pokušavam pljunuti van i uspijevam. Ali iz grla sam je vratio u usta i ubola me u jezik, konkretno ispod jezika. Plivam do gumenjaka i već osjećam da mi disaljka ispada iz usta. Vozim po Mateja i već u govoru osjećam frfljanje, on to onako malo pregledava i ne vidi neki prevelik otok. Kupimo Tina, ja stavljam led ispod jezika da bar malo uspori oticanje i jezik već lagano sliči na juneći. Osjećam da je dosta natekao, desni su mi totalno utrnule, i počinjem konstantno kašljucati. Zovemo doktore, zubare i na kraju 112. Odgovor je isti, vozi do najbliže ambulante. Vožnja traje cca 45min i jezik je već dobro otekao, desni me bole za popizdit, korijeni zuba užasno bole, ali mene zabrinjava uporni kašalj i lagano otežano gutanje. Sva sreća daje obiteljska doktorica u Slanome taj dan radila ujutro ( ovim putem joj se neizmjerno zahvaljujem), odmah po dolasku u ambulantu i par izmijenjenih rečenica, daje mi koktel od synopena i nečeg, nisam zapamtio. Mada je po dolasnu u ambulantu jezik već dobro splasnuo i otok se počeo smaljivati, konstantan kašalj je tu, a zubi bole do te mire da pomišljam na klišta u brodu. Nakon jedno 10-tak minuta, stanje je puno bolje, otok je splasnio, desni i zubi ne bole, kašalj je prestao, jedino boli mjesto uboda, ali izdrživo. Doktorica kaže da sam dobro prošao, nisam alergičan na otrov ose, ali svejedno ubod u grlo je opasan i za osobe koje nisu alergične, jer na mjestu uboda nastaje otok koji sprječava normalan protok zraka”

(Vanja Vranješ)

(Facebook Podvodni.hr)

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.