2 min. čitanja

Omiška obilaznica trebala bi biti otvorena početkom turističke sezone 2023.

Omiška obilaznica trebala bi biti otvorena početkom turističke sezone 2023.
Foto: HTV screenshot

Trenutačno, jedan od najzahtjevnijih i najatraktivnijih građevinskih zahvata u zemlji je gradnja mosta u kanjonu Cetine iznad Omiša. 150 metara dug most dio je omiške obilaznice koja bi trebala biti otvorena za promet do početka iduće turističke sezone.

Već su montirane dvije trećine mosta, tuneli u liticama spajaju se mostom 70 metara iznad rijeke, čelični segmenti se iz tunela sustavom takozvanih rolera potiskuju iznad kanjona.

- Ovo nije jedinstven slučaj u Hrvatskoj po tome što se gradi most između dvaju tunela, ali je jedinstven po tome što se konstrukcija promjenjivog poprečnog presjeka potiskuje što još nikad u Hrvatskoj nije rađeno - za HRT Dnevnik rekao je Tomislav Cvetko iz Hrvatskih cesta.

Omišanima ne smeta što se promijenila vizura kanjona.

- Odličan je, napokon da se nešto radi, da se zaobiđu više one gužve, kolaps ljeti - kaže jedan mještanin.

- Za nas je to božji dar, a posebno mi stranci šalju poruke i slike mosta, oni su oduševljeni - kaže drugi.

Idućeg ljeta bi se tako trebala smanjiti prometna gužva u središtu Omiša

- Mi jesmo radili neke studije još prije nego se počeo raditi ovaj projekt s Prometnim fakultetom koje su pokazale da bi se za 30-tak posto trebao rasteretiti grad prometa i gužvi koje imamo ljeti - kazao je Ivo Tomasović, gradonačelnik Omiša.

Zaobilaznica s tri tunela i jednim mostom pravi smisao će dobiti tek izgradnjom brze ceste Split-Omiš o kojoj se govori desetljećima, a sada je dobila status strateškog državnog projekta.

- Udarni projekt u sljedećoj financijskoj perspektivi, Hrvatske ceste će tu sljedeću dionicu, sljedeću fazu tog projekta jer ima nekoliko faza, raspisati u sljedećoj godini, tako da ćemo mi u sljedećih 4 do 5 godina realizirati  tu najbitniju prometnicu danas u Hrvatskoj - istaknuo je Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture.

Omišani svakako predugo čekaju tu brzu cestu do Splita i bit će lijepo ako se ovo obećanje i ostvari. Izgrađena zaobilaznica s mostom uspješan je početak tog projekta.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.