3 min. čitanja

OLE OLEA Bolje marenda u masliniku nego banket u blitvi

OLE OLEA Bolje marenda u masliniku nego banket u blitvi
Foto: Stipe Surać

Između Svjetskog dana masline i maslinovog ulja (26. 11.) i Međunarodnog dana Mediterana (28.11.), ukazao se Stipe Surać. Vrsni fotograf/fotoreporter Nacional Geographica izložio je u zadarskoj Galeriji Zadart 26 svojih fotografija iz ciklusa Ole Olea od kojih svaka na osebujan način povezuje ova dva događaja.

Mediteran kao kolijevku čovječanstva, maslinu kao njegovog najzaslužnijeg predstavnika i maslinovo ulje temelj neprijeporno dokazane u svijetu najzdravije mediteranske prehrane.

Fotoreportersko putovanje Surać započinje u otočnoj kamenoj pustinji gdje nailazi na rijetku oazu. Tu je stari maslinik ograđen i isprepleten suhozidima i gromačama. Portretira stoljetna stabla. Kvrgava i izbrazdana, ali puna plodova.

S prvim zrakama sunca dolazi gospodar sa visokim drvenim škalama. Penje se i bere. Plodovi sjaje, zdravi su i puni ulja. Predvečer, iz kornatskog Tarca, vraćaju se i drugi berači. Svaki sa svojim magarcem natovarenim prteškama punih maslina, probijaju se rijetkim kozjim stazama prema portu Kravljačica gdje već čeka barka. Masline će odvesti u jednu od starinskih uljara u Murteru, a kad poteče mlado maslinovo ulje veselje je na vrhuncu.

- Moje je bog bogova. Moje su dobro platile - reći će Mate.

- Nikad bolje - hvali se karizmatični Tito Ježina, a mlada, pjesnički navudrena dama domeće

- Slatko je, med nije; grko je, pelin nije.

Ovo me podsjetilo na jednu drugu izložbu o kulturi masline i maslinovom ulju u Dalmaciji, ali idemo mi dalje sa Stipinom „Ole Olea“. Tu se ne radi o pukom škljocanju. U nastavku putovanja prema Ravnim kotarima, naišao je i na jednu u opustjelom kamenjaru. Usamljenu, ali vitalnu. Fotograf prirode kakav je Surać i tu stvara malo remek-djelo. Portretira krošnju koja se povija pod udarima bure, odolijeva vremenu u različitim godišnjim dobima , otporna na sušu kao da se raduje blagoj zimi i dugim suhim ljetima.

Od davnina masline su i u Ravnim kotarima udomaćene uz ljude kao simbol mira, vjere i života. Njihovim listom hranilo se blago, drvo služilo za ogrjev, a ulje začin, hrana, lijek i u stara vremena kao gorivo za svjetiljke. Uljanice. Stipe ne krije ponos što njegova obitelj gaji tradicije. Otac, majka, braća, sestre, on i njegove tri ljepotice zajedno su i ove godine uživali u berbi, druženju i zajedničkim marendama. „Bolje marenda u masliniku, nego banket u blitvi“, duhovito je prokomentirao i za kraj snimio obiteljsku idilu u masliniku. A kad fotografira, ovaj vrhunski fotograf bira rijedak dojam, gleda širom otvorenih očiju, ali i sa srcem. A srce vidi najbolje.

Izložba Ole Olea može se pogledati od 27. 11. do 12.12. u galeriji Zadarart. Dođite, gledajte sa srcem i uživajte!

Nedjeljko Jusup

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.