>
  2 min. čitanja

Okončan glavni proces u slučaju lažiranja pomorskih knjižica - Najveća kazna dodijeljena Riječaninu

Okončan glavni proces u slučaju lažiranja pomorskih knjižica - Najveća kazna dodijeljena Riječaninu
Foto: Pexels / Ilustracija

Glavni proces u slučaju lažiranja pomorskih knjižica okončan je u petak na Županijskom sudu u Rijeci, gdje su četvorici optuženika izrečene presude.

Najveća kazna dodijeljena je Siniši Miškoviću, Riječaninu, koji je osuđen na dvije godine i 11 mjeseci zatvora, piše Burin.hr.

Siniša Mišković (53) osuđen je na dvije godine i 11 mjeseci zatvora, od čega je godinu i dva mjeseca bezuvjetno. Preostali dio kazne je uvjetan, uz rok od tri godine da ne počini novo kazneno djelo. Mišković je proglašen krivim za primanje mita, zlouporabu položaja i ovlasti, te krivotvorenje isprava. Mora platiti ukupno oko 5.660 eura kazni i troškova.

J. B. (47) iz Šibenika, osuđen je na godinu dana zatvora zbog davanja mita, ali mu je kazna pretvorena u rad za opće dobro, po ključu: dan zatvora – dva sata rada.

D. K. (45) iz Viškova dobio je djelomičnu uvjetnu kaznu: šest mjeseci zatvora bezuvjetno, a ostatak od godinu i tri mjeseca uvjetno. Oglašen je krivim za davanje mita i krivotvorenje isprava.

M. K. (49) iz Jurdana osuđen je na godinu dana uvjetnog zatvora zbog poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Miškoviću je zabranjeno obavljanje rukovodećih dužnosti u tvrtkama koje se bave ukrcajem pomoraca na tri godine nakon izdržane kazne. Također, oduzeta mu je imovinska korist ostvarena kaznenim djelom, a trojici osuđenika oduzete su pomorske knjižice.

Na objavi presude nisu prisustvovali optuženici, već su u sudnici bili njihovi odvjetnici i tužiteljica USKOK-a. Presuda nije pravomoćna i moguće su žalbe.

Podsjećamo, o ovoj temi smo već izvještavali. Mišković je, prema optužnici, od 2013. do 2017. godine izrađivao fiktivne ugovore o radu za pomorce, ovjeravao neodrađeni plovidbeni staž, te je od 35 pomoraca preuzeo najmanje 7.100 eura i 6.300 kuna. USKOK je tvrdio da su ovim radnjama pomorci neosnovano stjecali prava na zvanja i certifikate. Više pročitajte OVDJE.

I.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.