1 min. čitanja

Oko 500 migranata vraćeno je u Libiju

Oko 500 migranata vraćeno je u Libiju
Foto: Unsplash

Migranti koji su pokušali prijeći Sredozemno more vraćeni su u Libiju dva dana nakon što su humanitarne udruge izgubile kontakt s brodom koji ih je prevozio.

- Libija nije sigurna zemlja i migranti nisu tamo smjeli biti tamo vraćeni - naveo je na Twitteru glasnogovornik Međunarodne organizacije za migracije Flavio Di Giacomo.

Radi se o 485 migranata koji su iskrcani u libijskoj luci Bengazi, rekao je Di Giacomo za Reuters, međutim detalji još nisu poznati.

Kontakt s brodom koji je prevozio migranate izgubljen je u srijedu ujutro, izvijestila je humanitarna udruga Alarm Phone koja dobija pozive upomoć od migrantskih plovila koja se nađu u opasnosti te ih prosljeđuje obalnoj straži.

U međuvremenu je brod plutao morem na poziciji od 320 kilometara sjeverno od Libije i više od 400 kilometara od Malte i talijanskog otoka Sicilije.

Prema međunarodnom humanitarnom pravu migranti ne smiju protivno njihovoj volji biti vraćeni u zemlje gdje im prijeti nehumani tretman.

Europske vlade zaoštravaju migrantsku politiku, uključujući i talijansku, koja je suočena s ogromnim porastom broja migranata koji morskim putem dolaze u zemlju.

U prvih pet mjeseci ove godine zabilježeno je 47 tisuća iskrcaja, što je 18 tisuća više nego u istom razdoblju lani.

B.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.