2 min. čitanja

OGRANIČAVANJE IZLOVA Ovo je novi europski plan za očuvanje i oporavak ugrožene jegulje

OGRANIČAVANJE IZLOVA Ovo je novi europski plan za očuvanje i oporavak ugrožene jegulje
Foto:GFCM

Europska jegulja kritično je ugrožena vrsta kojoj prijeti gotovo sve - od izlova do, uništavanja prirodnih staništa i klimatskih promjena.

Nezahvalnog se posla suočavanja s lošim rezultatima po europsku sredozemnu jegulju prihvatilo tijelo UN-a pod nazivom Opća komisija za ribarstvo za Sredozemlje(GFCM). Komisija je tijekom dvije godine provela iscrpno istraživanje u 9 mediteranskih zemalja i došla do određenih zaključaka o tome kako jegulju zaštititi i revitalizirati.

Osnovni je zaključak da bi mjere poput ograničavanja izlova i prodaje jegulja na godišnjoj razini potpuna zabrana amaterskog izlova jegulja te strogi monitoring razvoj situacije mogli pomoći pri okretanju negativnog trenda i obnavljanju populacije jegulja na Mediteranu.

Istraživanje je također prepoznalo riječne lagune kao ključne u životnom ciklusu mediteranskih jegulja, a upravo lagune zbog klimatskih promjena, zagađenje i izlovljavanja trpe korjenite promjene i tu ne nešto mora promijeniti namjeravamo li obnoviti populaciju jegulja.

Ograničavanje lova na jegulje do sada se zbog neusklađenosti primjene ovih mjera zapravo pokazalo prilično neuspješno, a veliki pad u populaciji jegulja često najviše osjete upravo ribari.

-: Moj djed i moj otac lovili su ovdje prije mene. Svi ovdje ovisimo o ribarstvu kako bismo preživjeli, no trenutačno su ulovi izrazito slabi. Nekada se lovilo puno, puno više - požalio se Adriano Deiana, talijanski ribar sa Sardinije.

Foto:GFCM

Osjetljiva situacija traži odlučan odgovor

-: Spašavanje europske jegulje te njezinog životnog prostora koji se mijenja tijekom njezinog životnog ciklusa traži korjenite promjene, suradnju i zaštitu na svim poljima - biološkom, okolišnom, ali i socioekonomskom. Ako samo ograničimo ribolov, a ne zaustavimo zagađenje, onda i nismo napravili puno - upozorila je Elisabetta Betulla Morello iz Komisije za ribarstvo.

Komisija za ribarstvo usvojila je tako i višegodišnji plan za očuvanje mediteranske jegulje koji uključuje dozvolu profesionalnog izlova jegulja samo tijekom šest mjeseci svake godine te trajnu zabranu amaterskog lova na jegulje u svim stadijima njezina života i u svim staništima.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.