Oglasile se sirene za opću opasnost u Rijeci - Započela složena akcija uklanjanja zaostale mine

RIJEKA - Oglašavanjem sirene početka opasnosti u nedjelju ujutro, desetak minuta nakon šest sati, počela je složena akcija premještanja i neutralizacije zaostale protubrodske mine iz Drugog svjetskog rata iz riječke luke.

Kako je najavljeno iz Stožera civilne zaštite Grada Rijeke, minu će se plovilom prevesti na predviđenu lokaciju na moru u Riječkom zaljevu i neutralizirati.

Uoči akcije provedena je potpuna evakuacija zbog sigurnosti i zaštite ljudskih života.

U subotu je iz zgrada u zoni neposredne potencijalne opasnosti u slučaju aktiviranja mine evakuirano oko 500 stanara.

Objavljeni detalji evakuacije stanovništva u Rijeci ove nedjelje
Zaostala mina iz Drugog svjetskog rata, koja se nalazi u riječkoj luci, bit će ove nedjelje, 19.3.2023. izmještena s morskog dna i neutralizirana. Ukoliko dođe do pogoršanja vremenskih uvjeta akcija će biti odgođena, no prema trenutno dostupnim podacima, očekuje se da će vrijeme u nedjelju…

Sve je proteklo bez problema, većina je sama organizirala privremeni smještaj, a manji dio smješten je u Dvorani mladosti na Trsatu, u kojoj su pripremljeni ležajevi i okrepa, javlja HRT.

Obustavljen je rad svih gospodarskih, poduzetničkih, ugostiteljskih i ostalih djelatnosti.

FOTO: PUSTA RIJEKA Pogledajte kako izgleda luka dan prije uklanjanja opasne mine
Zaostala mina iz Drugog svjetskog rata, koja se nalazi u riječkoj luci, bit će ove nedjelje, 19.3.2023. izmještena s morskog dna i neutralizirana. Početak, kao i kraj same akcije izmještanja mine i njezine neutralizacije, bit će obilježen sirenama početka opasnosti, odnosno prestanka opasn…

Tijekom subote su s parkirališta u zoni opasnosti premještena parkirana vozila i sva plovila s putničke obale u riječkoj luci, a Riječki zaljev zatvoren je za plovidbu.

Na snazi je i zabrana zone letova iznad riječke luke, posebice za dronove.

Neutralizacija mine očekuje se u popodnevnim satima, a završetak akcije bit će obilježen sirenama prestanka opasnosti.

Hina/HRT/V.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Mina zbog koje će se evakuirati centar Rijeke - Stručnjak: “Dečki koji će zaroniti u mulj, nemaju pravo na grešku”
Podmorski istraživač iz Rijeke koji je već pronašao podosta mina iz Drugog svjetskog rata, objavio je video najsličnije onoj koju će stručnjaci sigurno ukloniti s dna riječke luke, a zbog čega će se u nedjelju u potpunosti evakuirati centar grada. - U nedjelju 19.03.2023 grad Rijeka