2 min. čitanja

Održana velika akcija čišćenja mora i podmorja na Paklinskim otocima

Održana velika akcija čišćenja mora i podmorja na Paklinskim otocima
Foto: MPR

HVAR/PAKLINSKI OTOCI - Velika akcija čišćenja mora i kopna ovog je vikenda održana na Paklinskim otocima, pri čemu je poseban naglasak stavljen na marinu Palmižana kao turistički najfrekventniju lokaciju ovog područja.

Ova posebna akcija čišćenja dio je projekta „Paklinski otoci u plavom i zelenom“, čiji je nositelj Planinarsko društvo Hvar, a koji realizira u suradnji s Gradom Hvarom, Javnom ustanovom „More i krš“ i Zajednicom sportskih udruga grada Hvara. Sudjelovalo je ukupno 25 osoba, ronioca te volontera Planinarskog društva Hvar i Crvenog križa Hvar, kao i zaposlenika marine Palmižana, koji su time nastavili dugu tradiciju brige o čistoći mora i okoliša.

Ovom akcijom, koja uključivala uklanjanje otpada s morskog dna te čišćenje plaža i obale, jedna od prirodno najbogatijih hrvatskih marina i uvala Stipanska rasterećeni su za čak 500 kg otpada, čime je poduzet još jedan veliki korak u očuvanju čistoće mora i priobalja za generacije koje dolaze.

Foto: MPR

Vrijedni ronioci, volonteri i zaposlenici marine Palmižana omogućili su rasterećenje ovog bisera Jadrana od čak pola tone otpada te pritom osigurali svjetliju budućnost flore i faune hvarskog arhipelaga.

- Kako i kod prethodnih akcija, ronioci su najviše otpada uklonili s područja ACI marine Palmižana te u uvali Stipanska, koje se i nalaze pod najvećim pritiskom turizma. Ipak, treba naglasiti da je prikupljena znatno manja količina otpada u odnosu na prethodne akcije, što pokazuje veću osviještenost lokalne zajednice i stranih posjetitelja o važnosti očuvanja mora - poručila je po završetku ove ekološke akcije Mira Ćurin, predsjednica Planinarskog društva Hvar.

Značajan doprinos akciji pružili su Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Grad Hvar financiranjem projekta Paklinski otoci u plavom i zelenom. Kao zalog za kvalitetniju edukaciju mlađih naraštaja o važnosti ovakvih akcija, ali i vrijednosti brige o moru koju Hrvatska kao pomorska i mediteranska zemlja jednostavno mora njegovati, za učenike sedmog razreda Osnovne škole Hvar organizirane su i dodatne edukativne radionice, koje će se održati 18. svibnja u sklopu još jedne povezane akcije čišćenja mora.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.