2 min. čitanja

Održana Komemoracija za maestra Duška Tambaču

Održana Komemoracija za maestra Duška Tambaču
Foto: FDK

SPLIT/OMIŠ - U organizaciji Festivala dalmatinskih klapa Omiš, u Foyeru HNK Split, 7. ožujka održana je komemoracija u čast maestra Duška Tambače, člana Festivalskog vijeća.

Maestro Duško Tambača (1946.) je bio jedan od vodećih glazbenika u svijetu dalmatinske pjesme, najplodonosniji autor u povijesti omiškog Festivala, istinski i nenadomjestivi entuzijasta čiji je životni opus kao skladatelja, melografa, obrađivača, klapskog voditelja i pjevača obogatio glazbenu škrinju koju zajednički baštinimo. Preminuo je 13. veljače, te je sahranjen 15. veljače 2024. na gradskom groblju Kvanj u Šibeniku.

Brojni maestrovi prijatelji, štovatelji, klapaši i članovi obitelji okupili su se odati počast velikom čovjeku i umjetniku. Emotivnim govorima o maestrovom životu, djelu i o uspomenama govorili su prof. Mijo Stanić, v. d. ravnatelja FDK Omiš, književnik Siniša Vuković u ime Hrvatskog društva skladatelja, pjesnik Pjero Mirić, Antonela Burić, voditeljica i članica klape Neverin i Ivo Dužević - Gira, prijatelj pok. maestra i njegov školski kolega iz gimnazijskih dana.

Maestrove skladbe i obrade napjeva izvodili su muške klape Filip Dević i Mriža iz Splita, ženska klapa Orca iz Splita i ženska klapa Neverin iz Kaštel Lukšića. Komemoracija je završila zajedničkom izvedbom napjeva „Pismo moja, hrli tamo“ koji je postao svojevrstan simbol i himna dalmatinske tradicijske klapske pjesme. Moderatorica komemoracije bila je Edita Lučić Jelić.

Mijo Stanić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.