4 min. čitanja

IZ MORA KOD MOLUNTA IZVUČENO VIŠE OD 1,5 TONA OTPADA! Održana 35. ekološka akcija Think Green

IZ MORA KOD MOLUNTA IZVUČENO VIŠE OD 1,5 TONA OTPADA! Održana 35. ekološka akcija Think Green
Foto: Damir Zurub / Think Green

MOLUNAT - Ronilački klub Roniti se mora uz domaćina akcije DC Sea Star Diving, a u suradnji s partnerima: C.I.O.S. grupa, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Kaufland Hrvatska k.d. te AqUA – Adriatic Underwater Academy uspješno je realizirao 35. ekološku akciju Think Green u Moluntu, na krajnjem jugu Republike Hrvatske.

U dvodnevnoj akciji ronioci su čistili uvalu Molunat, otok Veliki Školj & otok Supetrić (Mali škoj), a unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima iz mora su izvadili 20 kubika, odnosno 1550 kilograma raznovrsnog otpada. U podmorju je pronađena poprilična količina plastičnih i staklenih boca, starih ležaljki, stolica i suncobrana, odbačenih ribarskih mreža, automobilskih i kamionskih guma te raznih plastičnih i metalnih konstrukcija, među kojima i sanitarije, koje neodgovorni pojedinci nažalost bace u more, a morske struje donesu u uvalu. Osim podmorja, volonteri su čistili i lokalne plaže Molunta, otoka Školja i otoka Supetrić od naplovljene plastike, i to uglavnom od plastičnih boca, sitne plastike i stiropora.

Službeni dio otvorenja akcije protekao je u nazočnosti predstavnika RK Roniti se mora, DC Sea Star Diving-a, TZ Konavle, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Kaufland Hrvatska k.d.

Akcija je održana u partnerstvu s C.I.O.S. grupom, tvrtkom Kaufland Hrvatska k.d., Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i AqUA – Adriatic Underwater Academy, a pod pokroviteljstvom TZ Konavle i Općina Konavle (Čistoća i zelenilo Konavle d.o.o.). Sponzori ove akcije bili su: Montre, Seiko, Mares, Garmin, Janaf, zlaYart, JVP Konavle, Udruga mladeži Molunat – Đurinići, Udruga mladeži Vitaljina i Udruga Dragorađa, Sveučilište u Zagrebu, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije (FKIT) te Fast Food Odgusta, Restaurant Lancana, Konoba Vinica Monković ,Restaurant Domestico, Zagrebačke pekarne Klara d.d., Jamnica, Caffe Bar Tonda, Caffe bar Ponta koji su se pobrinuli za okrijepu vrijednih volontera. Akciju medijski pokrivaju SCUBAlife, ScubaSkener te Morski.hr.

U 35. izdanju ove ekološke akcije sudjelovalo je 122 volontera i to iz čak 7 država: Hrvatska, BiH, Crna Gora, Makedonija, Srbija, Njemačka i Belgija. Sudjelovali su ronilački klubovi Roniti se mora, DC Sea Star Diving, KPA 3. Maj – Rijeka, KPA Adria – Kraljevica, KPA Amfora – Rab, ENK PENA Tetovo iz Makedonije, KVS S.C.U.B.A. Sarajevo, RK Mostar, zlaYart iz Bosne i Hercegovine te RK Amfora Beograd iz Srbije, kao i lokalno stanovništo koje je akciju svesrdno podržalo, između ostalog u vidu smještaja i brodova za vrijeme trajanja akcije.

U sklopu akcije proveden je i monitoring u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu Fakultetom kemijskog inženjerstva i tehnologije (SUZG FKIT), prof. dr. sc. Marijom Vuković Domanovac te dr. sc. Monikom Šabić Runjavec sa Zavoda za industrijsku ekologiju te studenticom diplomskog studija Ekoinženjerstvo SUZG FKIT, Dorom Hećimović.

U partnerstvu sa C.I.O.S. grupom koja je pružila cjelovitu logističku podršku sav otpad prikupljen tijekom akcije je odvezen iz mjesta, biti će razvrstan i adekvatno zbrinut. Na taj način se lokalnu zajednicu oslobodilo brige oko zbrinjavanja otpada uklonjenog iz podmorja.

Inače, prošle je godine ponovo održano rekordnih pet ekoloških akcija Think Green u kojima je iz našeg mora, rijeka i jezera izvađeno više od 20 tona otpada, a ronilački klub Roniti se mora zbog toga je prošle godine bio i dobitnik nagrade Ponos Hrvatske pa svoju tradiciju nastavlja i u ovoj godini s novim izazovima i na novim lokacijama.

Ronilački klub Roniti se mora već četrnaest godina organizira akcije Think Green u sklopu kojih se čiste podmorja, rijeke i jezera diljem Hrvatske, a osim čišćenja djeluje i edukativno te se podiže ekološka svijest i ukazuje javnosti na probleme onečišćenja okoliša.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.