Održan sastanak na temu zdravstva na otocima – liječnike će privlačiti dodacima na plaću

SPLIT – U sjedištu Splitsko-dalmatinske županije jučer je održan sastanak na temu zdravstvene skrbi na otocima. Sastanak su inicirali čelnici općina Supetar i Šolta, no osim dogovora za sazivanjem još jednog sastanka u ministarstvu zdravstva, nisu ponuđena konkretna, dugoročna rješenja.

Javnost je o sastanku izvijestila načelnica Supetra Ivana Marković, koja zadnjih nekoliko mjeseci intenzivno upozorava na nedostatak otočkih zdravstvenih djelatnika, osobito na naseljenim otocima poput Brača, koji nema pedijatra, a nedavno je ostao i bez jedinog ginekologa.

Već nekoliko mjeseci pokušavamo dobiti izjavu od ministra zdravstva Vilija Beroša na ovu temu, no ministar zasad vješto izbjegava razgovor o gorućem problemu koji muči sve veći broj hrvatskih otoka. Iako su vladinim dužnosnicima puna usta priča o tome kako treba učiniti sve što je moguće da se zaustavi trend smanjenja otočke populacije, čini se da je to još samo jedan u nizu formalnih planova s papira koji nikako da krenu u realizaciju.

U akciju su, stoga, krenuli načelnici četiriju velikih otoka s područja Splitsko- dalmatinske županije – Visa, Hvara, Brača i Šolte, koji su inicirali sastanak sa županom, pročelnicom i ravnateljima županijskog Zavoda za hitnu medicinu te županijskog Doma zdravlja.

Foto: Facebook/Ivana Marković

Sastanak je sazvan kako bi se otvoreno razgovaralo o svim problemima s kojima se suočava zdravstvo na otocima, s posebnim naglaskom na nedostatak zdravstvenog i medicinskog kadra.

Otočki načelnici zatražili su sastanak i u ministarstvu zdravstva gdje će skrenuti pozornost na potrebe mijenjanja zakonskih okvira kojima bi se zajedničkom strategijom i djelovanjem ministarstva, županije i lokalne zajednice osiguralo privlačenje i ostanak kadra na otocima.

– Sve općine i Grad Supetar potpisali su zajednički sporazum kojim će sufinancirati dodatak na plaću za dolazak ginekologa i pedijatra na naš otok, međutim ne smatramo da je to dugoročno rješenje već upravo zajednička strategija i djelovanje od ministarstva, županije i jedinica lokalne samouprave – napisala je na svom Facebook profilu gradonačelnica Supetra.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO Pogledajte kakvim se gliserom prevoze hitni pacijenti s Brača: “Brod je u očajnom stanju, ovo je nedopustivo!”
Načelnik Pučišća o zdravstvu na Braču: “Da, IMAMO PROBLEM”