3 min. čitanja

ODJEDRENA 24. FIUMANKA Vjetru unatoč, brza i zanimljiva regata

ODJEDRENA 24. FIUMANKA Vjetru unatoč, brza i zanimljiva regata
Foto: Promo

RIJEKA - Današnje 24. izdanje Fiumanke donijelo je zanimljivu, ali i napetu borbu – na samom startu zajedrila je 161 jedrilica, vremenski uvjeti za jedrenje su bili povoljni pa su prvi brodovi u riječku luku uplovili prilično brzo.

Vjetar jačine 5 do 7 čvorova i burin s kišom učinili su 24. Fiumanku napetom, a u određenim trenucima i dramatičnom. Prvi maksiji su okrenuli bovu u manje od pola sata i to u nekih 30 metara jedan od drugih, što znači da je već sam početak regate bio zanimljiv i borben.

Way of Life - Prosecco DOC prvi je okrenuo bovu i cijelu regatu držao prednost, te u regatnoj skupini prvi ušao u cilj s vremenom od 2h, 3min i 12 sekundi. Ovaj put jedrili su sa skiperom Gašperom Vinčecom. Drugi na cilju na regatnoj ruti bio je Adriatic Europa sa skiperom Dušanom Puhom, a treći Molo longo Erste banka na čelu s iskusnim Rajkom Kujundžićem.

I ove se godine jedrilo na dvije rute – uz već spomenutu regatnu, tu je i obiteljska ruta koja se jedrila do Kostrene i nazad u Riječku luku. Organizatori Fiumanke posebno su ponosni na brojne jedriličare obiteljske grupe kojih je svake godine sve više, a za koje uvijek ističu da su srce riječke regate. Oni su uz Fiumanku su od samih početaka - više od dva desetljeća. Posade su to na kojima su doslovno sve generacije – najmlađi sudionik Fiumanke ima samo 12 godina. Prvi brod obiteljske rute koji je uplovio u riječku luku bio je Reful III s vremenom 1 sat, 46 minuta i 21 sekunda. Za obiteljsku rutu vrlo napeta je bila zona pred ulazom u luku jer su vodeći naišli na bonacu, izgledalo je da će doći do promjene u vodstvu, ali Reful III je suvereno kontrolirao situaciju.

Napeta je bila i borba među medijskim predstavnicima. Prvo je mjesto osvojila Nova TV, drugi je Torpedo media, a treći ORF. Na 4. mjestu završio je HRT, suorganizator Medijske regate. Medijska regata održana je kao posebna grupa unutar glavne regate, a sve što se tijekom Fiumanke događalo na moru i kopnu, bit će zabilježeno u reportaži koja će se emitirati na HRT-u nekoliko dana nakon regate i putem Europske radiodifuzijske unije (EBU), biti odaslana svim članicama Unije. Uz HRT, Kanal Ri, ORF, Novi list, Novu tv i Torpedo s Novinet mrežom portala, regati se priključila i posada iz tvrtke Odašiljači i veze.

Svi službeni i ukupni rezultati bit će poznati nakon 18 sati, a proglašenje pobjednika i dodjela pokala održat će se u 20 sati na Terminalu.

Fiumankina jedra danas su snažno zagrlila riječku luku, donijela užarenu atmosferu, mnoštvo posjetitelja i gledatelja koji su zdušno pljeskali svim brodovima na ulasku u cilj – upravo zato možemo reći da je Fiumanka utkana u identitet našeg grada te da je to i dalje najljepša slika na moru i u luci koja Riječane osobito veseli.

Sponzorirani sadržaj

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.