2 min. čitanja

"Od Splita moru" - Podvodno istraživački klub Mornar organizirao veliku akciju čišćenja podmorja

"Od Splita moru" - Podvodno istraživački klub Mornar organizirao veliku akciju čišćenja podmorja
Foto: Institut za Oceanografiju i ribarstvo

U subotu, 2. prosinca 2023., Podvodno istraživački klub Mornar organizirao je veliku akciju čišćenja podmorja pod imenom "Od Splita moru". Sudjelovalo je oko 80 ronioca ronilačkih klubova iz Splita i okolice, čineći ovu inicijativu stvarno posebnom.

- Naši znanstvenici, dr.sc. Pero Tutman i dr.sc. Dubravka Bojanić Varezić, tom prilikom predstavili su bazu podataka #ČistiMO! i priručnik za provođenje ekoloških ronilačkih akcija te potaknuli sve na daljnju suradnju - objasnili su iz Instituta za Oceanografiju i ribarstvo.

Foto: Institut za Oceanografiju i ribarstvo

- Bitno nam je, kao Institutu, da nakon akcije svaki prikupljeni komad smeća izmjerimo, izvažemo i dokumentiramo - koliko toga imamo i od čega je točno sastavljeno. Osim toga, kao članica Europske unije, moramo provesti mjere za smanjenje otpada u moru - objasnili su.

- Ekološke akcije nisu samo korisne za okoliš, već nam pomažu i u prikupljanju bitnih podataka. Nažalost, do sada se akcije nisu uvijek provodile na način koji bi omogućio Institutu pristup podacima o otpadu. Zato nam je važno surađivati s ronilačkim klubovima koji provode takve akcije.

Nakon predavanja znanstvenika, ronioci su se uputili prema obližnjim lučicama gdje su očistili oko 800 kg različitog otpada koji je unesen u bazu podataka. Većinom su to bile staklene i plastične boce, te limenke pića, što ukazuje da taj otpad potječe od samih nautičara, zaključuju iz Instituta za Oceanografiju i ribarstvo.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.