1 min. čitanja

Od posljedica povijesne suše i rekordno visokih temperatura uginulo više od 100 dupina

Od posljedica povijesne suše i rekordno visokih temperatura uginulo više od 100 dupina
Foto: Twitter screenshot

Povijesna suša koja je pogodila Brazil te rekordno visoke temperature vode koje su prelazile 38 stupnjeva Celzijusa, uginulo je više od stotinu riječnih dupina.

Pronađeni su u jezeru Tefe tijekom proteklih sedam dana, prema Institutu Mamiraua, istraživačkoj ustanovi pod pokroviteljstvom brazilskog Ministarstva znanosti.

Iz njega su priopćili kako je tako velik broj uginulih jedinki neuobičajen te da bi uzrok mogle biti rekordne temperature vode, ali i suša.

- Još je prerano za utvrđivanje uzroka ovako ekstremne pojave, ali prema mišljenju naših stručnjaka, sigurno je povezana sa sušnim razdobljem i visokim temperaturama u jezeru Tefe, koje su na nekim mjestima prelazile 39 stupnjeva - objavio je Institut, prenosi N1.

Rijeka Amazona, najveći vodotok na svijetu, trenutno je u sušnoj sezoni, što posebno pogađa mnoge vrste životinja koje o njoj ovise.

Aktivisti i znanstvenici pokušavaju spasiti preživjele dupine premještajući ih iz laguna i jezeraca na rubove glavnog toka rijeke gdje je voda hladnija, ali to nije nimalo lako s obzirom na izoliranost područja.

- Prebacivanje riječnih dupina u druge rijeke nije sigurno jer je prije puštanja životinja potrebno provjeriti ima li toksina i virusa koji su prisutni - objasnio je Andre Coelho, istraživač na Institutu Mamirau.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.