3 min. čitanja

Obnova Titovog "Galeba" traje godinama i stalno poskupljuje

Obnova Titovog "Galeba" traje godinama i stalno poskupljuje
Foto:Screenshot/Facebook

RIJEKA - Radovi traju već petu godinu, ukupna vrijednost novih radova iznosi 164.571,59 eura bez PDV, a rokovi se produžuju.Ukupna se vrijednost radova penje na vrtoglavih 7.263.680,71 eura bez PDV-a.

Što bi na ovo rekao Tito da je živ? Vjerojatno nešto poput, "Bogati, prilično je skupo!"

A, o kakvim je to dodatnim radovima ovdje radi?

Prema objavljenoj  obavijesti i pisanju Novog Lista, izvođač, tvrtka Dalmont, utvrdio je potrebu za:

– izvođenjem dodatnih radova vezano uz nabavu i restauraciju postojećih rasvjetnih tijela sukladno zahtjevu Konzervatorskog odjela u Rijeci,
– nepredviđenim radom na sustavu klimatizacije i ventilacije, koji se odnosi na potrebu ventiliranja prostora, a time i ugradnju drvenih i aluminijskih rešetki, vrata s rešetkama i ventilatora,
– dodatnim radom na preinaci vrata za prolaz osoba sa smanjenom pokretljivošću,
– nepredviđenim radom vezanim uz reprogramiranje požarne centrale nakon ugradnje sustava dojave požara,
– dodatnim radom na premještanju elekto-energetskog razvodnog ormarića,
– nepredviđenim radom na strukturi kod montaže vrata,
– dodatnim radom na izolaciji cjevovoda pitke vode dodatnim radom na ugradnji drvenih rešetki u muzejskom prostoru, a sukladno zahtjevu Konzervatorskog odjela,
– nepredviđeni radom vezanim uz pregled tankova i balastiranja vodom u cilju izdavanja odobrenja Hrvatskog registra brodova

Ovoliko posla naravno i produžuje posao pa se rok izvođenja radova produljuje do 15. ožujka 2024. godine, a rok za izvršenje svih ugovornih obveza, odnosno predaju broda Gradu Rijeci do 15. srpnja 2024. godine.

Foto:Screenshot/YouTube

"Galeb" bi jednom kada radovima zaista dođe kraj trebao postati brod-muzej s pratećim ugostiteljsko-smještajnim sadržajem.

Beskonačne komplikacije

A ne prate "Galeb" samo problemi oko radova već je izgleda teško i pronaći zakupca za ovaj ugostiteljski dio. Gradska je namjera bila novi natječaj objaviti do kraja 2023. godine, ali to se još nije dogodilo. Treba voditi računa da i od trenutka kad se provede taj postupak i odabere budući zakupac, prema nekim procjenama, treba minimalno još barem četiri do pet mjeseci da se tih tisuću “kvadrata” prostora, namijenjenih ugostiteljsko-smještajnom sadržaju na brodu, uredi i privede svrsi.

Foto:Screenshot/YouTube

Zasad se nije pronašao zakupac zainteresiran uhvatiti se tog posla, a jedinična cijena zakupnine bila je utvrđena na 11,02 eura po kvadratnom metru što je za konačnih 993 četvornih metara zatvorenog i otvorenog prostora budućem zakupcu značilo mjesečna davanja od 10.942 eura. S obzirom na to da budući zakupac dobiva “goli” prostor, na račun ulaganja u natječaju je bilo predviđeno oslobađanje od plaćanja zakupnine na rok od pet godina, dok se cijeli taj prostor davao u zakup na rok od 30 godina, pri čemu budući zakupac mora ishoditi od Lučke uprave Rijeka i koncesiju za obavljanje gospodarske djelatnosti.

Foto:Screenshot/YouTube

A planirano je i da budući zakupac, proporcionalno površini brodskog prostora koje “drži” u zakupu, sudjeluje i u troškovima održavanja i ispitivanja svih tehničkih sustava broda, sa svim potrebnim servisima. Konkretno je predviđen udio od 17,9 posto, s koliko bi zakupac trebao participirati u spomenutim troškovima.

J.T.


Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.