2 min. čitanja

Objavljen novi Pravilnik o potporama za stavljanje na tržište proizvoda ribarstva i akvakulture

Objavljen novi Pravilnik o potporama za stavljanje na tržište proizvoda ribarstva i akvakulture
Foto: Morski HR

U Narodnim novinama broj 134/2021 objavljen je novi Pravilnik o uvjetima, kriterijima i načinu dodjele potpore u okviru mjere IV.3. “Stavljanje na tržište proizvoda ribarstva i akvakulture”.

Iako još nije objavljen natječaj za ovu mjeru, važno je naglasiti da postoje značajne razlike između novog pravilnika i prijašnjih (mjera je bila otvorena već 4 puta).

Najveća razlika je ta što je ranije iz ove mjere bilo moguće dobiti potporu za nabavu specijaliziranih vozila (hladnjača), koja su za male priobalne ribare bila subvencionirana u iznosu od 80%.

U novom pravilniku je u članku 5, stavku q) navedeno da je neprihvatljiv trošak kupnja službenih i specijaliziranih vozila.

Osim toga, u Prilogu III koji navodi intenzitet potpore, povećanje od 30% se odnosi samo na operacije koje su vezane za ribarsko plovilo u segmentu malog priobalnog ribolova. Dakle, na ostale operacije i aktivnosti koje mali priobalni ribari provode, a nisu vezane za plovilo, mogu dobiti samo 50% sufinanciranja iz ove mjere potpore.

Trenutno je otvorena druga mjera potpore iz koje je moguće nabaviti specijalizirano vozilo hladnjaču, to je mjera I.22. »Dodana vrijednost, kvaliteta proizvoda i korištenje neželjenog ulova«.

Kada je ova mjera I.22 bila otvorena prvi puta (u siječnju 2018. godine), mnogi ribari su je zapamtili po tome što se nabava vozila hladnjača subvencionirala sa samo 50% za male priobalne ribare, dok se iz mjere IV.3 moglo dobiti 80%. Međutim to je sada izmijenjeno, pa je u mjeri I.22 »Dodana vrijednost, kvaliteta proizvoda i korištenje neželjenog ulova« iznos potpore za nabavu vozila hladnjača za male priobalne ribare ipak 80%, što je navedeno u Prilogu II pod kriterijem Operacija vezana za mali priobalni ribolov – Pojašnjenje: operacija je vezana za ribarsko plovilo u segmentu malog priobalnog ribolova ili je korisnik vlasnik i/ili ovlaštenik povlastice vezane uz ribarsko plovilo u segmentu malog priobalnog ribolova. To znači da ako je ribar vlasnik ili ovlaštenik povlastice u koju je upisano plovilo do 12 metara, a koja nema u sebi upisane povlačne alate, on može ostvariti 80% potpore za nabavu vozila hladnjače koje će mu služiti za izravno stavljanje na tržište vlastitog ulova.

Da zaključimo, svi koji žele vozilo hladnjaču ( koja će služiti za izravno stavljanje na tržište vlastitog ulova ), moraju predati zahtjev u sklopu mjere I.22 »Dodana vrijednost, kvaliteta proizvoda i korištenje neželjenog ulova« koja je otvorena do 31. siječnja 2022. godine.

Zahtjev i ostala dokumentacija se nalazi OVDJE.

Plava riba

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.