1 min. čitanja

Obilježavanje Svjetskog dana močvarnih (vlažnih) staništa u OŠ Jurja Dalmatinca u Pagu

Obilježavanje Svjetskog dana močvarnih (vlažnih) staništa u OŠ Jurja Dalmatinca u Pagu
Foto: JU Natura Jadera

PAG - Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije - Natura Jadera u suradnji sa Solanom Pag i Osnovnom školom Jurja Dalmatinca Pag obilježila je Svjetski dan močvarnih (vlažnih) staništa u Pagu.

Tom prigodom održan je kviz i dva zanimljiva predavanja za učenike i profesore OŠ Jurja Dalmatinca. Na predavanju su sudjelovali Damir Perić, ravnatelj JU Natura Jadera, Vesna Karavanić, direktorica TZ Grada Paga, Ivana Oguić iz Solane Pag, Morana Bačić, stručna voditeljica i Kristina Krapić, stručna suradnica i edukatorica u JU Natura Jadera.

Damir Perić, ravnatelj JU Natura Jadera na početku je pozdravio sve prisutne nakon čega je Kristina Krapić upoznala učenike sa močvarnim staništima, ekosustavima te važnosti očuvanja flore i faune. Na otoku Paga nalaze se dva močvarna ornitološka rezervata Veliko i Malo Blato u blizini Povljane i Kolanjsko Blato smješteno između Kolana i Gajca u Kolanskom polju. Oba staništa su vrlo vrijedna za ptice močvarice te se odlikuju  raznolikošću i bogatstvom ornitofaune tijekom cijele godine.

Drugo predavanje „Priču o soli” ispričala je Ivana Oguić iz Solane Pag koja je učenike upoznala o povijesti, proizvodnji i kvaliteti soli na otoku Pagu te kako se nekad davno odvijao transport. Solana Pag nalazi se u sklopu Ekološke mreže Natura 2000, a područje obiluje mineralima i halofitima koje zbog muljevite obale privlače brojne vrste ptica od kojih su najpoznatije morski kulik, vlastelica i utva. Na području solane stanište ima i riba obrvan (Aphanius fasciatus), lokalnog naziva solinarika koja je 1923. godine donesena iz Slovenije kada je u Pagu vladala malarija jer se hrani ličinkama komaraca, račićima i biljnom hranom.

Svjetski dan močvarnih staništa obilježava se svake godine 2. veljače u svrhu podizanja svijesti javnosti o potpisivanju Ramsarske konvencije u Iranu 1971. godine. Konvenciju o zaštiti vlažnih staništa potpisale su 172 zemlje svijeta, a među njima i Hrvatska.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.