5 min. čitanja

Butković na obilježavanju Dana pomoraca: "Nakon zakona o pomorskom dobru, idemo ulagati u Lučke kapetanije!"

Butković na obilježavanju Dana pomoraca: "Nakon zakona o pomorskom dobru, idemo ulagati u Lučke kapetanije!"
Foto: Morski HR

ZADAR - Dan pomorstva i unutarnje plovidbe, koji Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture tradicionalno organizira na blagdan sv. Nikole, zaštitnika pomoraca i brodaraca, obilježen je u utorak, 6. prosinca 2022. godine u Zadru.  

Proslava Dana pomorstva i unutarnje plovidbe započela je polaganjem vijenaca u more u čast svim preminulim pomorcima i brodarcima koje je u more, s broda Lučke kapetanije Zadar, položio Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Nakon polaganja vijenaca u more, državni tajnik Bilaver u Kneževoj palači je dodijelio 24 stipendije učenicima i studentima pomorskih zvanja - 18 stipendija učenicima Pomorske škole Zadar te 6 stipendija studentima Odjela za pomorstvo Sveučilišta u Zadru.

- Na pravom ste mjestu gdje imate priliku dobiti izvanredno obrazovanje i postati jedni od onih koje zovemo hrvatskim brendom, a to su hrvatski pomorci, visoko kvalificirani i prepoznati u svijetu - izjavio je državni tajnik Josip Bilaver te dodao kako je Hrvatska danas po broju certificiranih pomoraca časničkog kadra četvrta u Europskoj uniji, odmah iza velikih pomorskih zemalja, kao što su Grčka, Norveška i Poljska.

Foto: MMPI

Državni tajnik nadalje je u svom govoru istaknuo kako smo, iako mala, tradicionalno pomorska zemlja, a naši su pomorci oduvijek bili cijenjeni i priznati, u skladu sa međunarodno utvrđenim standardima, na zahtjevnom svjetskom tržištu rada. „Veliku zaslugu u tome imaju pomorska učilištima koja vas za to časno zvanje osposobljavanju i podižu - naglasio je državni tajnik za more i dodao kako Vlada Republike Hrvatske, na tragu politike i programa od 2006. godine, želi poticati upise u srednje škole i fakultete pomorskog usmjerenja i podizati kvalitetu stručnog pomorskog kadra.

Butković: "Zakon o pomorskom dobru će Vlada usvojiti do kraja godine"

Program proslave Dana pomorstva i unutarnje plovidbe nastavio se Konferencijom o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi koju je otvorio potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

U pozdravnom govoru potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture istaknuo je kako se, kao i svake godine, održavaju Dani pomoraca i brodaraca na našoj jadranskoj obali, u jednoj od županija, naglasivši kako su Zadar i Zadarska županija jedni od predvodnika u ulaganju u pomorsku infrastrukturu.

- Zadar je grad koji je uvijek bio, kao i Hrvatska, okrenut moru i naravno da su interesi ovdje i u ovoj županiji, i u cijeloj Hrvatskoj, itekako veliki kada govorimo o pomorstvu, razvoju pomorstva i svemu onome što Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Vlada Republike Hrvatske čini na tom planu - izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar Butković dodavši kako će se u sklopu današnje Konferencije održati i dva panela, a na jednom od njih govorit će se o Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, temi koja je sad najaktualnija kada govorimo o pomorstvu.

- To je zakon koji će Vlada Republike Hrvatske usvojiti do kraja ove godine i proslijediti u Hrvatski sabor“, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture zahvalivši državnom tajniku Bilaveru, radnoj skupini, županima i svima onima koji su aktivno sudjelovali u pripremi kod donošenja toga vrlo važnog Zakona. Nadalje je dodao kako je cilj da se, na jedan transparentan način, sve postupke oko dodjele koncesija i koncesijskih odobrenja stavi na jedan drugačiji nivo i da se kontrola na samom pomorskom dobru i nadzor provode na još strožiji način te da se sankcioniraju svi oni koji budu zloupotrebljavali situaciju da koriste pomorsko dobro na nezakonit način.  

Potpredsjednik Vlade i ministar Butković u svom se govoru osvrnuo i na veliki investicijski ciklus, vrijedan oko 2 milijarde kuna, u pomorsku, odnosno lučku infrastrukturu.

- Nikad se nije ulagalo u lučice, u luke kao što to ulažemo danas i to najviše možemo zahvaliti europskim fondovima i nacionalnim sredstvima i, naravno, sredstvima županija, županijskih lučkih uprava koje udružujemo i onda realiziramo ove velike infrastrukturne projekte - izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar Butković istaknuvši projekt uređenja rive u Zadru kao jedan od najvećih pojedinačnih projekata u tom ciklusu.

Foto: MPPI

"Krenut će se u poboljšanje položaja lučkih kapetanija"

Što se tiče statusa naših pomoraca, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture podsjetio je na izmjene Pomorskog zakonika od prije nekoliko godina te je istaknuo kako se, kad se govori o radnom statusu svih pomoraca, to unaprjeđuje iz godine u godinu. Posebno se osvrnuo na položaj lučkih kapetanija istaknuvši kako će se ići u poboljšanje njihovih statusa, kao i ljudi koji u njima rade. Na kraju svog govora potpredsjednik Vlade i ministar Butković dotaknuo se i brodarstva, segmenta na unutarnjim vodama koje je, kako kaže, nekako zapostavljeno kroz godine.

- U samom Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture išli smo s posebnom Upravom za unutarnju plovidbu - istaknuo je Butković  i dodao kako potencijal na rijekama koje ima Hrvatska i na unutarnjim vodama nije dovoljno iskorišten, tako da se gradi terminal u Osijeku, a i u Vukovaru su određene investicije.

Na Konferenciji se govorilo o aktualnim temama iz pomorstva i unutarnje plovidbe, a u okviru Konferencije održane su i dvije panel rasprave – jedna o Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama i druga o novim tehnologijama u pomorstvu.

Gašpar: "Donošenje zakona je prvi korak, a sad dignite plaće onima koji će kontrolirati naš golemi obalni pojas!"

U sklopu Konferencije odvijala se i panel rasprava na kojoj su izložene sve novine zakona o pomorskom dobru. Jedan od panelista bio je i glavni urednik portala Morski HR, Jurica Gašpar, prof., koji je ujedno bio i član Radne skupine za donošenje novog Zakona.

- Donošenje Zakona, iako velik, samo je prvi korak u uvođenje reda na Jadranu. Nered vlada na čitavoj obali, a da bi to riješili, morat ćemo i doslovno provoditi novi zakon. Hrvatska ima 6300 km obale, što je otprilike razdaljina između Portugala i SAD-a. Da bi kontrolirali svaki komadić obalnog pojasa, treba uložiti u ljudstvo, djelatnicima Lučkih kapetanija i redarima koji će uvoditi red, povećati plaće, a ozbiljno kažnjavati prekršitelje kao primjer drugima - kazao je Gašpar i naveo nekoliko primjera diljem obale koji su se mogli i do sada spriječiti da je bilo političke volje.

I ove će se godine u večernjim satima održati i Svečana akademija na kojoj će tradicionalno biti dodijeljene nagrade i priznanja svima koji su dali poseban doprinos u razvoju pomorstva i unutarnje plovidbe u Republici Hrvatskoj i svijetu.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.