1 min. čitanja

Obilježavanje 32. godišnjice akcije Jaguar - jedinstvenog pothvata koji je spasio Zadar i okolna naselja!

Obilježavanje 32. godišnjice akcije Jaguar - jedinstvenog pothvata koji je spasio Zadar i okolna naselja!
Foto: Screenshot/YouTube(eBibinje.net)

Tom akcijom koja je započela 17. svibnja 1992. oslobođeno je uporište srpskih snaga na brdu Križu, dominantnoj i strateški važnoj uzvisini iznad Bibinja i Sukošana pokraj Zadra.

Tijekom jeseni 1991. srpske snage su uporište na Križu koristile za motrenje, izviđanje i borbeno djelovanje prema Zadru i okolnim naseljima, a s toga su mjesta izvješćivale pojedine jugoslavenske televizijske postaje, služeći se ratnom propagandom u prenošenju informacija o napadima na Zadar, piše eZadar.

Kako bi se otklonila ta opasnost i omogućilo prometovanje na tom dijelu Jadranske magistrale, donesena je odluka o pokretanju akcije Jaguar, u području odgovornosti zapovjednik 2. bojne 159. brigade HV-a, kojom je zapovijedao Ivan Vitanović.

Razbijanje kolone srpskih snaga u bibinjskom polju prvog dana akcije i blokada Križa koja je trajala šest dana, donijli su uspješno okončanje akcije. Dana 22. svibnja 1992. oslobađanjem Križa, čime je bila uklonjena neposredna opasnost za grad Zadar i prometovanje Jadranskom magistralom, a uspjeh ove vojne akcije bio je od velikog značaja za provođenje budućih oslobodilačkih operacija na zadarskoj bojišnici, prije svega za Maslenicu.

Polaganje vijenaca i paljenje svijeća za pale branitelje održat će se u srijedu, 22. svibnja 2024. godine u 9 sati na Gradskom groblju Zadar.

- Pozivamo sudionike vojne akcije Jaguar 1992. i udruge proizišle iz Domovinskog rata da nam se pridruže u molitvi i sjećanju na hrabre hrvatske branitelje sudionike akcije - poručuju  iz UDVDR RH – Podružnica Zadarske županije.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.