2 min. čitanja

NOVOST U RATOVANJU Ukrajinski pomorski dronovi imaju vlastiti sustav protuzračne obrane!

NOVOST U RATOVANJU Ukrajinski pomorski dronovi imaju vlastiti sustav protuzračne obrane!
Foto: Screenshot/X

Ruski bombarderi, leteći brodovi i helikopteri patrolirali su rutama do dokova, gdje je usidrena crnomorska flota, u potrazi za znakovima prilaska autonomnih plovila, koja su gađali raketama i mecima, no došlo je do reakcije, piše Forbes.

Plovila s vlastitom protuzračnom obranom

Snimke s Crnog mora nastale u nedjelju ili ponedjeljak prikazuju helikopter Kamov Ka-29 kako kruži oko ukrajinskog plovila i puca na njega. Moguće je da je ovaj napad povezan s ukrajinskim napadom na crnomorsku flotu na Krimu ovog vikenda. Plovila su navodno potopila ruski patrolni brod.

Ovo nije prvi put da je neka ruska letjelica uništila ukrajinsko autonomno plovilo (USV). Ali taj konkretan USV isticao se po tome što je bio opremljen lanserima projektila i projektilom R-73 na infracrveno navođenje. Čini se da neka ukrajinska plovila sada imaju vlastite projektile protuzračne obrane.

Ruski kanal na Telegramu Fighterbomber time je bio iznenađen.

- Ukrajinci su nekako uspjeli spojiti raketu s telekontrolnim sustavima USV-a - stoji u njihov izjavi.

Projektil R-73 je osjetljiv na izvore topline poput motora letjelice. Nije mu potrebna telemetrija za navođenje. Ipak, kanal Fighterbomber nije u krivu kada se čudi kako vojnici koji upravljaju USV-ovima mogu iz daljine nišaniti i lansirati te projektile.

Fighterbomber nagađa da ukrajinska autonomna plovila još nisu ispalila svoje projektile, no vrijedi naglasiti kako je USV koji je posada Kamova u nedjelju ili ponedjeljak uništila imao dva lansera za projektile, ali samo jedan projektil.

Imaju i radijske ometače?

Opremanjem USV-ova projektilima R-73, ukrajinske snage dodale su još jednu ulogu svojim sve svestranijim autonomnim plovilima. Većina njih su jednosmjerni: nakrcani su eksplozivima i zabijaju se u ruske ratne brodove. Postoji i verzija pomorskog drona Sea Baby, koja može ispaljivati rakete bez navođenja za napade iz daljine, a moguće je da i najveći ukrajinski USV-ovi imaju radijske ometače.

Postoji šansa da su ovi novi USV-ovi ipak već ispalili svoje rakete. Najmanje jedan, a moguće i dva ruska helikoptera zapali su u nevolje iznad Crnog mora 9. i 10. travnja. Glasnogovornik ukrajinske mornarice Dmitro Pletenčuk tvrdi da je 9. travnja srušen ruski Kamov Ka-27, a nekoliko izvora potvrđuje kako je drugi helikopter Mil Mi-24 srušen dan kasnije.

Pad Kamova nije potvrđen, ali je zanimljiva Pletenčukova tvrdnja da je ruska letjelica "nešto tražila" i da je "to i našla". Ako Rusi zaista jesu 9. travnja izgubili Ka-27 i ako taj helikopter zaista jest bio u potrazi za USV-ovima, je li moguće da je pronašao USV naoružan raketama zemlja-zrak?

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.