1 min. čitanja

Novogradnje u Zadru rasprodane i prije nego su dovršene

Novogradnje u Zadru rasprodane i prije nego su dovršene
Foto: HTV/Screenshot

ZADAR - Hrvatska je uvođenjem eura postala privlačnija stranim investitorima i kupcima nekretnina iz Europske unije. Hoće li to značiti i rast cijena nekretnina u godinama koje dolaze, a time i manju mogućnost kupnje stana za domaće stanovništvo?

U Zadru se događa pravi građevinski 'boom'. Panorama ovog grada premrežena je dizalicama i građevinskim skelama. Novogradnje su rasprodane prije negoli su dovršene.

- Zaista je potražnja puno jača nego ponuda. Za sada je trend dobar. Hoće li trend ostati, teško je prognozirati - rekao je Nikica Begonja, predsjednik strukovnog udruženja agencija za promet nekretnina za Zadarsku županiju.

Svima koji prodaju ili kupuju nekretnine, uvođenje eura će olakšati posao.

- Velika će razlika biti, do sada su kupci nekretnina iz Europske unije, kada bi plaćali iz EU-a na račun prodavatelja, prema zakonu morali plaćati u kunama. Tu je bila potrebna konverzija pa se to moralo dogovarati - kaže Zoran Marasović, agent za nekretnine.

- Ne samo uvođenje eura nego i ulazak u šengensku zonu također će doprinijeti našem poslovanju. Ljudi će dobiti jednu psihološku sigurnost. Pogotovo investitori iz inozemstva, kako za ulaganje, tako i za kupnju nekretnina - smatra Nikica Begonja.

Stambeni četvorni metar zadnjih godinu dana značajno je poskupio, od 10 do 15 posto, ovisno o lokaciji.

- Neki trendovi u našoj regiji koje ekonomski stručnjaci predviđaju su da cijene ne bi trebale ići gore i da nas opet očekuje neka određena kriza, banke su počele ponovno lagano dizati kamate - ističe Zoran Marasović.

U zadnjem kvartalu godine puno više nekretnina se kupovalo gotovinom, a po broju ostvarenih kupoprodajnih transakcija Zadar obara rekorde, piše HTV.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.