1 min. čitanja

NOVO OTKRIĆE Arheolozi na zadarskoj rivi iskopali vrijedan svijećnjak

NOVO OTKRIĆE Arheolozi na zadarskoj rivi iskopali vrijedan svijećnjak
Foto: Matija Lipar / Antena Zadar

ZADAR - Radovi na uređenju parternog dijela zadarske rive ponovno su donijeli novo zanimljivo arheološko otkriće. Naime, riječ je o metalnom svijećnjaku s kraja 19. stoljeća, piše Antena Zadar.

Dr. sc. Berislav Štefanac, muzejski savjetnik Muzeja antičkog stakla koji provodi arheološki nadzor nad radovima na rivi, pokazao je kako izgleda svijećnjak.

- Riječ je o metalom svijećnjaku izrađenom u razdoblju kraja 19. stoljeća. Još je prekriven zemljom koju nećemo skidati da ne bismo oštetili ukrase na njemu - objasnio je.

– Ono što ne znamo, jer je još prekriven zemljom, a nećemo skidati zemlju s njega da ne bi oštetili ukras na njemu, ali može se vidjeti da se nalazi ukras u tehnici gijoširanja. Radi se o minicioznoj tehnici gdje su na oplošju tih svijećnjaka rađeni razni motivi poput cik-cak i drugi apstraktni motivi, saznali smo to od dr. sc. Berislava Štefanca iz Muzeja antičkog stakla u Zadru koji vrši arheološki nadzor u projektu parternog uređenja rive.

Tijekom radova proteklih mjeseca dana na rivi su otkriveni ostaci kuća Trigari, Perlini i Borelli, a uz same te ostatke kuća nađeno je više sitnih arheoloških nalaza.

– Uglavnom datiraju iz razdoblja druge polovine 19. stoljeća. Do sada su nađeni raznoliki stakleni nalazi, uglavnom pečati Luxardo, dno raznih boca, razni keramički nalazi, nalazi majolike, pojasnio je Štefanac.

Inače, kako nam je rekao danas, do sad je veći dio iskopa završen i rade se sad samo rubni iskopi.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.