1 min. čitanja

Novi rekord: više od 45.000 ilegalnih prelazaka La Manchea u 2022.

Novi rekord: više od 45.000 ilegalnih prelazaka La Manchea u 2022.
Foto: Pixabay/Ilustracija

Više od 45.000 migranata ilegalno je stiglo na britansko tlo u 2022. čamcima preko kanala La Manche, što je novi rekord unatoč stalnim naporima britanskih konzervativnih vlada da riješe to politički osjetljivo pitanje.

Prema izračunima agencije AFP i na temelju podataka ministarstva obrane, 45.756 migranata prešlo je u 2022. opasan morski put, jedan od najfrekventnijih na svijetu, u odnosu na 28.526 u 2021., koja je također bila rekordna godina.

Migranti su prelazili La Manche najviše ljeti, a rekordni dan je bio 22. kolovoza s 1.295 migranata koji su prešli taj put u 24 sata.

Prelasci su nastavljeni i zimi te je u prosincu bilo 1.745 dolazaka.

Prosinac je bio smrtonosan mjesec jer su četiri migranta poginula 14. prosinca kada se potopio njihov gumeni čamac. Živo su izgubili Afganistanci i Senegalci prema prvi elementima istrage, a broj žrtava mogao je biti veći da se nije u blizini zatekao ribarski brod koji je spasio 39 drugih migranata.

Noću na 24. studenoga 2021., utopilo se 27 migranata u dobi od sedam do 46 godina, također u nesreći gumenog čamca.

Pitanje ilegalnih dolazaka iz Francuske preko La Manchea izuzetno je osjetljivo za britanske konzervativce koji od izlaska Velike Britanije iz Europske unije obećavaju da će "preuzeti kontrolu nad granicama", no unatoč raznim planovima, broj dolazaka nastavlja rasti od brexita do danas.

U travnju je London zaključio sporazum s Ruandom o izgonu ilegalnih migranata u tu afričku zemlju odmah po dolasku u Veliku Britaniju prije nego što im vlasti razmotre zahtjev za azil.

Taj sporazum koji su kritizirali UN, Anglikanska crkva i brojne organizacije privremeno je izvan snage u očekivanju odluke Europskog suda za ljudska prava no vlada ga želi pokrenuti pošto je Visoki sud u Londonu prije desetak dana ocijenio da je "zakonit".

London je ove godine potpisao i sporazume o suradnji s Francuskom o jačanju kontrole te s Albanijom čiji su državljani u vrlo velikom broju stizali u 2022. u Britaniju, prenosi HRT.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.