2 min. čitanja

NOVI MUL NA SRAKANAMA: “Na otoku je ostalo samo dvoje stanovnika”

MALE SRAKANE – Nakon što su prije približno mjesec dana radovi privedeni kraju, malom je svečanošću službeno otvoreno novo pristanište na Malim Srakanama, čime je nakon nekoliko desetljeća omogućeno normalno pristajanje brodova na otoku kojeg trenutno sada stalno nastava samo dvoje stanovnika, uz još njih oko 35 koji ovdje borave ljeti.

Novo pristanište duljine je 30 metara, u obliku slova “L”, široko je četiri metra (betonska površina s kamenim rubom), a omogućeno je privezivanje sedam plovila veličine 6-12 metara, a na glavi i jednog većeg duljine do 18 metara, po potrebi i većih plovila. U roku od tri mjeseca radove je izvela riječka tvrtka “Sun Adria”, prema projektu “MareCona”, a nadzor radova obavio je Mario Hofmann, piše portal Otoci.net.

Radovi su ukupno bili “teški”, s PDV-om, 1.922.311 kuna. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture participiralo je sa 600 tisuća kuna, Primorsko-goranska županija s 200 tisuća kuna, a ostatak je ulaganje iz proračuna Grada Malog Lošinja, kojemu Srakane administrativno pripadaju. Na svečanost su došli primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i lošinjska gradonačelnica Ana Kučić, oboje sa suradnicima.

Photo: Bojan Purić/Otoci.net

Stari su mul odnijeli neki davni neverini, zbog čega se na otok dolazilo tako da bi se brodom prišlo na nekoliko metara od obale, a potom bi s ustezališta na strmini uz obalu bila spuštana barka ovdašnjih mještana, koja bi poslužila za prelazak na kopno. Već to dovoljno oslikava od kolike je praktične važnosti izgradnja novog pristaništa.

Stalni stanovnici otoka je hrvatsko-austrijski bračni par Ana i Werner Kohl, oboje umirovljenici, koji su stanovnici Malih Srakana postali 1965. godine, a upoznali su se u Domu zdravlja u Malom Lošinju, gdje je on morao na operaciju uslijed upale slijepog crijeva koja ga je na Lošinju snašla dok je bio natjecatelj na poznatom novogodišnjem natjecanju u podvodnom ribolovu, a ona je tada radila kao medicinska sestra kod doktorice Beden.

– Ovo je veliko olakšanje, još samo da dođu brodska veza i voda, ali mislim da nas dvoje to nećemo doživjeti – rekla je gospođa Kohl, kazavši da ih godine pomalo stišću, ali da žele ostati živjeti ovdje dok god to budu mogli.

Ana i Werner Kohl, jedini stalni stanovnici otoka Male Srakane/ Photo: Bojan Purić/Otoci.net

Porazgovarali smo i sa supružnicima Crvak, Veselinom i Davorkom, kojima je stalna adresa u Rijeci, a ovdje su kuću kupili 1981. godine. I oni se nadaju da će gradnja novog pristaništa olakšati turistički razvoj, a možda i privući neke nove stanovnike. Kako su nam rekli, (povremeni) stanovnici Srakana postali su igrom slučaja – namjeravali su kupiti kuću na Susku, već su za to pripremili devize, da bi na Susku na licu mjesta neočekivano doznali da željena kuća nije raspoloživa, pa su u Malom Lošinju dobili informaciju da stari stanovnici Srakana prodaju svoje nekretnine i odmah reagirali. “Ovdje smo ispočetka uzgajali pomidore, tikvice i blitvu, no u međuvremenu se ovdje klima promijenila i produljila su se sušna razdoblja, pa više ne možemo tako uspješno uzgajati povrće”, kazao nam je Crvak.

Bojan Purić, Otoci.net

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.