1 min. čitanja

Novi Interreg projekt kojim će se uvesti hibridni pogon na brodovima talijanske i hrvatske flote

Novi Interreg projekt kojim će se uvesti hibridni pogon na brodovima talijanske i hrvatske flote
Foto: Institut za oceanografiju i ribarstvo

Započeo je novi Interreg projekt #3EFISHING kojim će se uvesti hibridni pogon na brodovima talijanske i hrvatske flote, čime će se implementirati strategija Europskog Zelenog Plana, pakta koji ima za cilj postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine.

Trajanje projekta je 30 mjeseci, a provest će se kroz tri faze koje se baziraju na tri ključna elementa projekta: inženjering, okoliš i ekonomija, objavili su iz Institut za oceanografiju i ribarstvo.

U prvoj fazi projekta radit će se na dizajnu i stvaranju posebnih hibridnih motornih pogona koji koriste obnovljive izvore energije. To će doprinijeti smanjenju troškova goriva kao i značajnom smanjenju emisije ugljičnog dioksida, a samim time i okolišnoj održivosti ribolovne flote.

U drugoj fazi će se instalirati motori na dva plovila kako bi se potvrdila njihova operativna učinkovitost. Na kraju projekta će se brodovi predstaviti tržištu (malim i srednjim poduzećima iz sektora ribarstva i akvakulture). U ovoj fazi također će se diseminirati rezultati provedenih istraživanja kako bi se ribarima pružile specifične informacije o financijskim i investicijskim tehnikama, kojima bi se poboljšali ekonomski uvjeti sektora i omogućila implementacija "3EFISHING" brodova u flotama.

Dva istraživačka i razvojna instituta, Alma Mater Studiorum - Università di Bologna i Institut za oceanografiju i ribarstvo prenijeti će inovativnost ključnim sektorima akvakulture i ribarstva razvojem nisko ugljičnih rješenja. Rad instituta podržavaju dva ministarstva: Ministarstvo poljoprivrede i Ismea - Istituto di servizi per il mercato agricolo alimentare.

U projektu sudjeluju i tri regionalne institucije: AMAP Marche, CIHEAMBari i Zadarska županija, koji će imati ulogu uključivanja operatera iz industrije. Cromaris Hrvatska, kao najznačajnija hrvatska firma iz sektora marikulture, će sudjelovati u inovativnim procesima i testiranju koja će se provoditi projektom. Projektni partneri: Regione Emilia-Romagna i Cestha (Eksperimentalni centar za zaštitu staništa u Marini Ravene), koja se bavi programima očuvanja ugroženih vrsta i promocijom održivog upravljanja morem i obalom, provodit će aktivnosti diseminacije rezultata projekta.

I.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.