NOVI INCIDENT Najmoderniji američki lovac razbio se o nosač zrakoplova – Sedam ozlijeđenih

Pilot američkog vojnog zrakoplova F-35 katapultirao se dok se njegov mlažnjak srušio na palubu nosača zrakoplova USS Carl Vinson u Južnom kineskom moru, ozlijedivši sedam osoba, objavila je američka pacifička flota u priopćenju u ponedjeljak.

Pilot je obavljao rutinske letove kad se dogodila nesreća. Sigurno se katapultirao i izvukao ga je vojni helikopter, priopćila je Pacifička flota. Pilot je u stabilnom stanju.

Foto: Američki marinci / Twitter / Ilustracija

Još šestero je ozlijeđeno na palubi nosača. Trojica su zahtijevala evakuaciju u medicinsku ustanovu u Manili na Filipinima, gdje su u stabilnom stanju. Ostala trojica mornara liječeni su na nosaču i pušteni su, javlja CNN.

Istražuje se uzrok onoga što je u izjavi nazvano “nesrećom u letu”.

Glasnogovornik 7. flote mornarice u Japanu, poručnik Mark Langford, rekao je u utorak da je udar na pilotsku palubu Vinsona bio “površan” i da su ratni brod i njegovi zrakoplovi nastavili s normalnim radom.

Ovo je prva takva nesreća jednomotornog lovca F-35C, posebno dizajniranog za operacije s nosača zrakoplova.

F-35A, kojim upravlja američko zrakoplovstvo, polijeće i slijeće na konvencionalne uzletno-sletne staze, a F-35B, verzija za američke marince, je zrakoplov s vertikalnim slijetanjem s kratkim uzlijetanjem koji može djelovati s amfibijskih jurišnih brodova.

Verzijama F-35 također lete američki saveznici i partneri, uključujući Japan, Južnu Koreju, Ujedinjeno Kraljevstvo, Australiju, Italiju, Norvešku, Nizozemsku i Izrael, dok više zemalja ima narudžbe za ovaj mlažnjak.

Nesreća u Južnom kineskom moru koja se dogodila u ponedjeljak bila je druga za model F-35 ove godine. Naime, 4. siječnja pilot južnokorejskog F-35 izveo je hitno slijetanje u zračnoj bazi nakon što mu se stajni trap pokvario zbog elektroničkih problema, objavile su južnokorejske zračne snage.

Prethodnih godina, F-35 su bili uključeni u najmanje osam drugih incidenata, prema evidenciji koju vodi web stranica F-16.net.

Podsjetimo, prošlog studenog, britanski F-35B srušio se u Sredozemno more s britanskog nosača zrakoplova HMS Queen Elizabeth. Pilot se sigurno katapultirao.

U svibnju 2020., pilot se sigurno katapultirao kada se F-35 američkog ratnog zrakoplovstva srušio pri slijetanju u zračnu bazu Eglin na Floridi. Zračne snage pripisali su nesreću raznim čimbenicima koji su uključivali pilota i sustave zrakoplova.

U travnju 2019. japanski F-35 srušio se u Tihi ocean u blizini sjevernog Japana, pri čemu je poginuo njegov pilot. Japanska vojska je za tu nesreću okrivila prostornu dezorijentaciju , “situaciju u kojoj pilot ne može točno osjetiti položaj, stav, visinu ili kretanje zrakoplova”, prema časopisu Military Medicine.

Kada se dogodila posljednja nesreća, Carl Vinson i njegova pratnja djelovali su u Južnom kineskom moru zajedno s USS Abraham Lincoln Strike Group u operacijama s dva nosača koje su započele u nedjelju, o čemu smo pisali OVDJE.

Južno kinesko more od 1,3 milijuna četvornih milja bilo je mjesto čestih pomorskih aktivnosti u posljednjih nekoliko godina jer je Kina potvrdila svoja prava na gotovo cijelo područje izgradnjom i militarizacijom na umjetnim otocima i grebenima. Američka vojska pak želi utvrditi svoje pravo da slobodno djeluje u međunarodnim vodama.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

PROCURILA SNIMKA Trenutak kada se britanski lovac F35 srušio u Sredozemno more prilikom polijetanja s nosača
Pojavila se fotografija oštećenog britanskog lovca koji se srušio u more