2 min. čitanja

Nove cijene goriva: benzin 10,58, dizel 12,29 kuna

Nove cijene goriva: benzin 10,58, dizel 12,29 kuna
Foto: HTV screenshot

Danas su na sjednici Vlade predstavljene nove najviše maloprodajne cijene goriva - nova cijena dizela bit će manja za 59 lipa i iznositi 12,29 kn, a cijena benzina bit će veća za lipu i iznositi 10,58 kn. Cijena plavog dizela ostaje na istoj razini od 8,49 kn.

Ministar gospodarstva Davor Filipović istaknuo je kako su prošli tjedan na telefonskoj sjednici Vlade donijeli Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata koja je trebala biti na snazi dva tjedna. Međutim, u četvrtak i petak došlo je do značajnijeg pada cijena dizela na tržištu Mediterana, pa su danas odlučili ići s novom uredbom, dodao je.

- Kao što smo i do sada radili, radimo ovo kako bi izašli u susret svim našim građanima i gospodarstvenicima kako bi olakšali ovu situaciju - rekao je Filipović.

Istaknuo je i da bi, da nema Vladinih mjera, benzin u odnosu na sadašnju cijenu bio skuplji za 1,94 kn, a dizel za 1,98 kn.

- A kad se pogleda, primjerice, prosječan trošak spremnika od 50 litara, na benzinu naši građani sada plaćaju 97 kn manje, a na dizelu 99 kn manje nego što bi plaćali da nema mjera Vlade - rekao je Filipović.

Premijer Andrej Plenković, uvodno je rekao da su danas poslali još jedan zahtjev Europskoj komisiji za uplatu druge rate od 700 milijuna eura u okviru Nacionalnoga plana oporavka i otpornosti.

Plenković je rekao i da su spremni pomoći Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i Gradu Čazmi u oporavku od šteta nakon velikog nevremena. Dodao je da su u koordinaciji i s karlovačkom županicom te gradonačelnicima Karlovca i Ogulina, najavivši pomoć i tim područjima koje je pogodila poplava.

Više od 710 milijuna kuna za bolnice

Vlada je na sjednici danas donijela i odluku o isplati sredstava bolnicama za podmirenje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da sredstva osigurana u državnom proračunu u ukupnom iznosu od 710.038.324 kn, i  to za zdravstvene ustanove kojih je osnivač RH 466.216.883 kn, a za ustanove kojih su osnivači županije 243.821.441 kn.

Prihvaćen je i pilot-projekt povoljnijeg željezničkog prijevoza studenata, a na zatvorenom dijelu sjednice donijet će se Odluka o implementaciji Mjera odgovora na krize, javlja HTV.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.