4 min. čitanja

Nova studija pokazala koliko je ustvari nezdravo jesti ribu iz divljine

Nova studija pokazala koliko je ustvari nezdravo jesti ribu iz divljine
Foto: Pixabay/Ilustracija

Konzumirate li jednu slatkovodnu ribu ulovljenu u američkim jezerima i rijekama jednako je kao da mjesec dana pijete vodu kontaminiranu takozvanim "vječnim" zagađivačima, kemikalijama iz skupine PFAS, pokazala je nova studija objavljena u utorak.

Riječ je o kemikalijama razvijenim četrdesetih godina prošlog stoljeća, koje su u potpunosti otporne na vodu i toplinu.

Kemikalije iz skupine PFAS čine perfluoralkilne i polifluoroalkilne tvari, velika skupina tisuća sintetičkih kemikalija čija je primjena u društvu i pojavnost u prirodi jako raširena.

Sve kemikalije iz te skupine sadržavaju veze ugljika i fluora, jednu od najsnažnijih kemijskih veza u organskoj kemiji, koja im omogućuje da budu otporne na razgradnju pri upotrebi i u okolišu. Većina kemikalija iz skupine PFAS lako se prenosi okolišem i prelazi velike udaljenosti u odnosu na izvor ispuštanja.

Nalaze se u premazima koji se ne lijepe, u tekstilu ili na ambalaži za hranu.

Nažalost, neuništiva priroda kemikalija iz skupine PFAS implicira da su se one s vremenom nakupile u zraku, tlu, vodama jezera i rijeka, u hrani, pa čak i u ljudskom organizmu.

Kemikalije iz skupine PFAS mogu utjecati na razvoj raka

Velika studija otkriva vezu između konzumiranja ribe i rizika od raka kože | | Morski HR
Više od 3 milijarde ljudi diljem svijeta konzumira ribu vrlo često. Riba je omiljeni izvor proteina i zdravih masti u visoko preporučenim dijetama, poput mediteranske i nordijske. Ali nova

Sve je više poziva za strožom regulacijom upotrebe PFAS-a koji su štetni za ljudsko zdravlje. Mogu oštetiti jetru, rezultirati visokim kolesterolom u organizmu, smanjiti imunosnu reakciju te utjecati na razvoj nekoliko vrsta raka, posebno smrtonosnog oblika raka jetre.

Stoga su znanstvenici, koji su studiju objavili u časopisu Environmental Research, željeli izmjeriti kontaminaciju slatkovodne ribe analizom 500 uzoraka uzetih iz američkih jezera i rijeka između 2013. i 2015. godine.

Srednja stopa kontaminacije iznosila je 9,5 mikrograma po kilogramu. Od svih kontaminiranih uzoraka, tri četvrtine se odnosilo na PFOS – perrfluorooktansulfonsku kiselinu, jedan od najčešćih i najštetnijih zagađivača od više tisuća koji čine PFAS.

Znanstvenici su izračunali da je konzumiranje samo jedne slatkovodne ribe jednako pijenju vode kontaminirane s 48 štetnih čestica na trilijun u razdoblju od mjesec dana.

Po preporuci američke Agencije za zaštitu okoliša voda se smatra sigurnom za piće ako ne sadrži više od 0,2 čestica na trilijun.

Utvrđeno je da su razine PFAS-a pronađene u slatkovodnoj ribi koja je ulovljena u divljini bile 278 puta veće od onih otkrivenih u ribama iz ribogojilišta.

- PFAS je “vjerojatno najveća kemijska prijetnja ljudskoj vrsti u 21. stoljeću”
“Više ne mogu ni pogledati ribu, a da pritom ne pomislim na to u kolikoj je mjeri kontaminirana PFAS-om - rekao je AFP-u David Andrews, znanstvenik iz nevladine organizacije Environmental Working Group, koji je vodio studiju, a odrastao je pecajući i konzumirajući ribu.

- Nalaz je “posebno zabrinjavajuć zbog utjecaja što ga trpe zajednice koje su u nepovoljnom položaju jer ribu konzumiraju kao izvor proteina ili iz društveno-kulturoloških razloga - dodao je.

- Rezultati ovog istraživanja jako su me razljutili jer su tvrtke koje su proizvodile i koristile PFAS kontaminirale svijet, a da ih se pritom uopće ne smatra odgovornima za to - kazao je.

Za Patricka Byrnea, znanstvenika koji se bavi problemom onečišćenja okoliša na britanskome Sveučilištu John Moores u Liverpoolu i nije sudjelovao u istraživanju, PFAS je “vjerojatno najveća kemijska prijetnja ljudskoj vrsti u 21. stoljeću”.

Dodaje kako ovu studiju smatra vrlo važnom jer “podastire prve dokaze o široko rasprostranjenom prijenosu PFAS-a izravno s riba na ljude.”

Rezultati studije su objavljeni nakon inicijative Danske, Njemačke, Nizozemske, Norveške i Švedske, zemalja koje su prošli petak Europskoj agenciji za kemikalije (ECHA) podnijele prijedlog o zabrani korištenja PFAS-a.

Prijedlog je uslijedio nakon što su stručnjaci iz pet zemalja otkrili da se kemikalije iz skupine PFAS ne kontroliraju na adekvatan način te smatraju da je potrebna regulacija na razini cijelog bloka, stoji u priopćenju agencije, prenosi N1.

Hina

PROČITAJTE JOŠ:

Milijuni tona ribljeg otpada koji trune i baca se kao nikad prije | | Morski HR
Bačen u more, izgubljen na kopnu ili ostavljen da trune u trgovinama i hladnjacima, globalni ulov ribe vaca se kao nikada prije. Ovo šteti ne samo oceanima već i prehrani milijardi ljudi. Može li se
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.