2 min. čitanja

Nova priznanja za šibenski trg Poljana uz nominaciju za najprestižniju europsku nagradu za arhitekturu

Nova priznanja za šibenski trg Poljana uz nominaciju za najprestižniju europsku nagradu za arhitekturu
Foto: ŠIBaj TV / Youtube / Screenshot

ŠIBENIK – Projekt šibenske Poljane nastavlja privlačiti pažnju domaće, ali i svjetske stručne javnosti. Nakon nominacije za najznačajniju europsku nagradu za suvremenu arhitekturu Mies Van den Rohe Award 2022., uslijedila su najviša nacionalna strukovna priznanja.

Poljana je nominirana za nagradu „Viktor Kovačić“ koju dodjeljuje Udruga hrvatskih arhitekata za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva u 2020. godini te je nominirana za godišnju nagradu „Vladimir Nazor“ iz područja arhitektura i urbanizam, a koju dodjeljuje Ministarstvo kulture i medija. Nominaciju Udruge hrvatskih arhitekata za nagradu “Viktor Kovačić” ostvario je i projekt Centar za nove tehnologije i poduzetništvo “Trokut”.

Poljana je osvojila i nagradu Big SEE Architecture Award, te je nominirana za Grand Prix u kategoriji „Landscape and Urban design“. Nagradu dodjeljuje Zavod Big, centar kreativnih ekonomija jugoistočne Europe sa sjedištem u Ljubljani koji potiče razvoj kreativne ekonomije, povezuje razvojne potencijale društva i ima za cilj suočiti se s izazovima suvremenog svijeta.

Međunarodne nominacije privukle su pažnju i svjetske stručne javnosti. Članak o projektu je objavljen na američkom portalu Archdaily.com – najposjećenijem svjetskom portalu s o arhitekturi s preko 14 milijuna čitatelja mjesečno. Objavu su prenijeli portali posvećeni arhitekturi diljem svijeta, od  Australije i Kine, pa sve do Kenije.

Autorski tim iz studija Atelier Minerva na čelu s Paolom Šimetin i Ivanom Tutek  ističe da je za njih glavna nagrada to što je Poljana saživjela sa Šibenčanima: „Kao arhitekti, mi obožavamo Vitića i on nam je bio glavna inspiracija za sve uzdignute i kose dijelove, kao i za nadstrešnice koje je radio studio Numen. Zavoljeli smo i Šibenik i Šibenčane i najveća nam je želja od svega da ljudi tu žive, vesele se i održavaju predstave na tribinama ispred kazališta i biblioteke. O nagradama nismo razmišljali dok smo radili projekt, jer smatramo da je vrijeme najbolji pokazatelj uspješnosti,  ali naravno da su i one uvijek dobrodošle. Za uspješnu realizaciju ovakvog projekta nužna je apsolutna podrška gradske uprave koju smo imali cijelo vrijeme i zato hvala Šibeniku.“

Zadovoljstvo zbog priznanja izrazio je i zamjenik gradonačelnika, Danijel Mileta: „Izuzetno mi je drago što smo uspjeli u namjeri da Poljanu vratimo Šibenčanima. Na njoj u svako doba dana možemo vidjeti ljude svih generacija, jednostavno vrvi životom. Naravno da nas raduju i priznanja struke, počevši od godišnje izložbe Udruge hrvatskih arhitekata održane u podzemnoj garaži, preko nacionalnih, pa sad i međunarodnih nominacija. Ovo je neprocjenjiva potvrda i promocija Šibenika o kojem su se raspisali portali diljem svijeta. Hvala svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta, od arhitektica, preko izvođača radova, do stručnih službi gradske uprave te građana koji su strpljivo, ali i sa zanimanjem, čekali završetak radova .“

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.