2 min. čitanja

OTET VELIKI TANKER Maskirani i naoružani napadači ukrcali se na brod u Arapskom zaljevu

OTET VELIKI TANKER Maskirani i naoružani napadači ukrcali se na brod u Arapskom zaljevu
Foto: Vessel Finder

Pet maskiranih napadača u crnim uniformama vojnog stila ukrcalo se na tanker za sirovu naftu St. Nikolas u Omanskom zaljevu, priopćila je britanska agencija za pomorske trgovinske operacije (UKMTO).

Glasnogovornik Empire Navigationa, menadžer M/T St. Nikolasa, potvrdili su da su izgubili kontakt sa svojim brodom oko 06:30 ujutro, prema lokalnom vremenu, dok je plovio uz obalu Omana, 50 nautičkih milja istočno od Sohara.

Na brodu je ukupno 19 članova posade: 18 Filipinaca i jedan grčke nacionalnosti.

Reuters je citirao američku privatnu obavještajnu tvrtku Ambrey koja je priopćila kako je sustav automatske identifikacije tankera isključen, dodajući kako se tanker kretao u smjeru Bandar-E-Jaska u Iranu.

Brod je prethodnih dana u Basrahu (Irak) ukrcao teret od oko 145.000 tona sirove nafte namijenjene Aliagi (Turska), preko Sueskog kanala. Zakupnik broda je Tupras.

Na internetskoj stranici UKMTO-a navedeno je: "UKMTO je primio prijavu o ukrcavanju 4-5 naoružanih neovlaštenih osoba na plovilo u području 50NM istočno od Sohara, Oman."

Prema izvještaju, napadači nose crne uniforme u vojnom stilu s crnim maskama.

AP je priopćava kako su oni koji su se ukrcavali na brod pokrii nadzorne kamere dok su se ukrcavali.

Incident se dogodio samo dan nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju kojom se "najoštrije" osuđuju višestruki napadi Hutija na brodove u Crvenom moru u posljednja dva mjeseca.

St Nikolas je tanker za sirovu naftu koji je izgrađen 2011. godine i plovi pod zastavom Maršalovih Otoka, povezan je s grčkom brodarskom tvrtkom Empire Navigation.

Empire Navigation se u rujnu izjasnio krivim za krijumčarenje iranske sirove nafte koja je pod sankcijama zapada i pristao platiti kaznu od 2,4 milijuna dolara zbog slučaja koji se odnosio na tanker Suez Rajan, koji je prevozio oko milijun barela nafte.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.