4 min. čitanja

Nova aplikacija koja će pomoći u spašavanju kritično ugroženih morskih kornjača

Nova aplikacija koja će pomoći u spašavanju kritično ugroženih morskih kornjača
Foto: Pixabay / Karetna želva

Vjeruje se da je u posljednja dva stoljeća ubijeno više od devet milijuna kornjača, upravo zbog njihovih oklopa. Izrađuju se i lažni oklopi napravljeni od smole, koji su gotovo identični pravima. Umjetna inteligencija već s lakoćom može uočiti nedopušteno istrebljivanje kornjačinih oklopa, što je kompletno novi stadij u borbi protiv ilegalne trgovine divljim životinjama.

Svojom izdržljivošću i zadivljujućim vrtlogom prozirnih jantarnih i smeđih slojeva, ‘kornjačevina’ se stoljećima koristila za izradu mnogo toga, od nakita preko češljeva do posuđa.

– Kornjačini oklopi su nekad zamjenjivali plastiku, prije nego što je plastika uopće izumljena, upravo zato jer su tako savitljivi – kaže Brad Nahill, suosnivač i predsjednik grupe za očuvanje kornjača SEE Turtles i National Geographic Explorer.

Kornjačevina gotovo isključivo dolazi od kritično ugrožene vrste kornjače Karetne želve (lat. Eretmochelys imbricata) koja je vrsta morskih kornjača koje pripadaju porodici Cheloniidae. Jedina je postojeća vrsta u svojem rodu. Rasprostranjena je u Atlantskom, Tihom i Indijskom oceanu te okolnim morima.. Između 1884. i 1992., podaci pokazuju, da je najmanje devet milijuna želva ubijeno i prodano zbog svojih oklopa. Danas je manje od 25.000 rasplodnih ženki ostalo u svijetu, a njezina međunarodna komercijalna trgovina je zabranjena, piše National Geographic.

Nahillova grupa znanstvenika predvodi istraživanja korištenja moderne tehnologije u borbi protiv ilegalne trgovine ovim prastarim materijalom. Kornjačevina je široko i točno replicirana smolom, što otežava razlikovanje prave od lažne. SEE Turtles, s partnerima u Smithsonian OCIO Data Science Lab, izradili su aplikaciju za pomoć.

Pod nazivom SEE Shell, aplikacija identificira, s 94 posto točnosti, je li fotografija nečega s uzorkom kornjačevine stvarna ili lažna. To je prva mobilna aplikacija koja koristi računalni vid za borbu protiv ilegalne trgovine divljim životinjama, prema Alexanderu Robillardu, doktorantu iz Smithsonianovog Data Science Laba koji je izradio računalni model koji ga pokreće, a koji će pomoći u informiranju kupaca koji se bave očuvanjem prirode. Aplikacija se može preuzeti u Apple App Store i Google Play -u.

Prodaja kornjačevine na crnom tržištu i dalje egzistira u najmanje 40 zemalja, kaže Nahill, uglavnom koncentrirana u Srednjoj Americi i jugoistočnoj Aziji. Putnici na odmoru koji kupuju sitnice od kornjačevine iz suvenirnica čine veliku većinu ilegalne prodaje.

Aplikacija je također vrijedna zbog mnoštva informacija koje može pružiti. Sve slike se učitavaju u privatnu, centraliziranu bazu podataka, s GPS koordinatama za svaku, što omogućuje SEE Turtles da identificira kritične točke za nezakonitu prodaju.

SEE Turtles planira plasirati besplatnu aplikaciju putem kampanja na društvenim mrežama i partnerstva s drugim organizacijama za zaštitu prirode.

Morska ekologinja Emily Miller, koja nije sudjelovala u razvoju aplikacije, ali je autorica rada iz 2019. o globalnim razmjerima trgovine oklopa, kaže da iako mnoge različite grupe diljem svijeta prikupljaju podatke o trgovini ,jedna od glavnih prepreke za odgovor na istraživačka pitanja je konsolidacija, formatiranje i organiziranje svih podataka. – Imati veću, centraliziranu bazu podataka bit će nevjerojatno korisno za razumijevanje trgovinskih obrazaca na globalnoj razini – kaže ona.

Robillard je radio s Nahillovim timom na prikupljanju 4000 slika pravih i lažnih proizvoda od oklopa kornjačevine. Robillard je te slike unio u svoj računalni model, koji je analizirao piksele u svakoj kako bi naučio razlike u obliku i boji između prave i lažne kornjačevine.

Ključna razlika, kaže Nahill, je u tome što je uzorak na pravoj kornjačevini nasumičan. Lažni proizvodi obično imaju mrlje s ujednačenim rubovima ili istim uzorkom na različitim artiklima koji se prodaju zajedno. Narančasta nijansa umjetne kornjačevine također ima tendenciju dosljedne prozirnosti.

Bez aplikacije mogu potrajati godine prakse da nestručnjak razvije vještinu razlikovanja prave od lažne kornjačevine. Računalni vid može obaviti bilo koji vizualni zadatak koji i čovjek može, ali učinkovitije i brže.

Putem aplikacije znanstvenici su već naišli na proizvode od oklopa kornjače za koje nisu znali da postoje – štapiće za miješanje koktela, na primjer.

Aplikacija će biti vrijedna lokalnim skupinama za zaštitu prirode. Prije pokretanja, Fundación Tortugas del Mar, skupina za očuvanje kornjača u Cartageni u Kolumbiji, već je imala uspjeha angažirajući lokalne organe za provođenje zakona da suzbiju trgovinu, smanjivši je u regiji za gotovo 80 posto! Tortugas del Mar planira obučiti policiju za korištenje aplikacije kako bi mogli raditi brže i samostalnije.

David Godfrey, izvršni direktor Sea Turtle Conservancy, kaže da sad kad turisti mogu odmah identificirati pravu stvar, pravu kornjačevinu, prodavači bi mogli dvaput razmisliti o tome da je uopće prodaju.

SEE Turtles također ima za cilj predstaviti tehnologiju na internetske platforme, na kojima je posljednjih godina došlo do porasta ilegalne trgovine divljim životinjama. Facebook, eBay i drugi filtriraju ilegalne proizvode otkrivajući popise koji uključuju zabranjene ključne riječi, ali se filteri lako izbjegavaju.

Ova tehnologija vizualnog učenja potencijalno se može prilagoditi za druge materijale divljih životinja, kao što je razlikovanje prave kosti od lažne. Sposobnost identificiranja prave slonove kosti u trenu bila bi posebno vrijedna, ali je lukavija od oklopa kornjačevine, napominje Robillard, jer su ključni pokazatelj autentične bjelokosti njezine unutarnje šrafure koje se ne vide na fotografiji.

Ipak, kaže on, “postoji cijeli svijet mogućnosti za primjenu ovakve aplikacije po pitanja očuvanja ugroženih životinja”.

Z.G.

PROČITAJTE JOŠ:

ZNANSTVENICI OTKRILI Zelena led svjetla mogu spasiti morske pse i kornjače od ribarskih mreža
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.