Norveška na morskom dnu pronašla velike količine minerala i rijetkih metala

SVIJET - Na morskom dnu proširenog epikontinentalnog pojasa Norveške pronađena je značajna količina minerala i metala - od bakra do rijetkih zemnih metala. Metali bi mogli potaknuti zelenu tehnologiju, ali skupine za zaštitu okoliša iskazale su zabrinutost.

Norveška je velika izvoznica nafte i plina, a sada razmatra odobriti eksploataciju prirodnih dobara u priobalnom području.

- Od metala pronađenih istraživanjem na morskom dnu, riječ je o magneziju, niobiju, kobaltu i rijetkim zemnim metalima koji su na listi kritičnih minerala Europske komisije - priopćili su iz Norveške direkcije za naftu (NPD) koja je provela istraživanje.

Istraživanjem, kojim su bila obuhvaćena udaljena područja Norveškog i Grenlandskog mora, utvrđeno je da postoji 38 miliona tona bakra, a pronađeno je i 45 miliona tona cinka u polimetalnim sulfidima.

Sulfidi se nalaze duž srednjooceanskog grebena gdje magma iz Zemljinog omotača dopire do morskog dna na dubini od tri kilometra. Procjena je da u Norveškoj postoji 24 milijuna tona magnezija, 3,1 milijun tona kobalta i 1,7 milijuna tona cerija - rijetkog zemnog metala koji se koristi u legurama.

U NPD-u su naglasili da su skupi, rijetki minerali kao što su neodimij i disprozij, izuzetno važni za magnete u vjetroturbinama i motorima električnih vozila, prenosi Reuters.

Međutim, aktivisti za zaštitu okoliša u Norveškoj traže da se istraživanja ne nastavljaju dok se utvrdi kako će eksploatacija utjecati na okoliš. Također brinu da bi u oceanu moglo biti neotkrivenih vrsta na koje bi istraživanja mogla utjecati.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Brodar zabranio prijevoz električnih vozila iz sigurnosnih razloga
Mogući požari na električnim, hibridnim ili automobilima na vodik, zahtijevali bi mnogo veću akciju spašavanja, smatraju u norveškoj tvrtki koja je zabranila prijevoz takvih vozila na svojim - ekološkim - brodovima. Ultramoderni i klimatski prihvatljivi brodovi norveške tvrtke Havila Kystr…