1 min. čitanja

Norveška iskustva u uzgoju lososa korisna Hrvatskoj

Norveška iskustva u uzgoju lososa korisna Hrvatskoj
Foto: Unsplash / Ilustracija

ZADAR - Fokus radionice i konferencije je na smanjenju utjecaja akvakulture na okoliš, prevenciji bolesti i poboljšanju dobrobiti riba te integriranom upravljanju obalnim područjem.

Na Sveučilištu u Zadru jučer su s radom počeli radionica i konferencija 'COoperation for the ADVancement of Aquaculture in Norway and Croatia - COADVANCe', koju zajednički organiziraju Sveučilište u Zadru i Arktičko Sveučilište u Norveškoj (UiT), a cilj im je obraditi teme vezane uz izazove u razvoju održive akvakulture.

Fokus je na smanjenju utjecaja akvakulture na okoliš, prevenciji bolesti i poboljšanju dobrobiti riba te integriranom upravljanju obalnim područjem.

Jedna od svrha projekta je utvrditi kako Hrvatska i Norveška mogu doprinijeti povećanju kapaciteta održive akvakulture, učeći iz svojih zajedničkih iskustava, implementirajući nove inovativne i pametne tehnologije i ideje te unapređujući plave vještine u obje zemlje.

Zbog velike potražnje za hranom iz mora pritisak na akvakulturu je sve veći, iako se bolje prilagodila nego animalna proizvodnja.

Prof. Bjørn-Steinar Sæther iznio je iskustva uz uzgoja atlantskog lososa u Norveškoj i otkrio razloge zašto je on primjer uspjeha na svjetskoj razini. Ova vrsta nije odabrana slučajno, već se zbog velikih jajašaca, jednostavne proizvodnje mlađi i početnog hranjenja mladih jedinki, procijenilo da će iskoristivost biti najveća. Jednostavan uzgoj značajan je zbog niskih troškova u ranoj dobi ribe, a zagađenje se kontrolira mehaničkim i biološkim filterima te drugim postupcima koji su razvijeni tijekom godina uzgoja. Naravno, pogodovale su im i struje i toplina (hladnoća) mora u norveškim fjordovima.

Nakon izlaganja uslijedila su brojna pitanja, a u poslijepodnevnom programu bio je posjet mrjestilištu Cromarisa u Ninu, prenosi portal 057onfo.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

B.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.