1 min. čitanja

NOĆNI RIBOLOV Posljednji koćar iz Blaca

NOĆNI RIBOLOV Posljednji koćar iz Blaca
Foto: HRT / Screenshot

BLACE – Ovo mjesto uz ušće Neretve do prije 15-tak godina bilo je najveće i najpoznatije ribarsko naselje. No, kad je 2006. zabranjeno koćarenje u Malostonskom zaljevu, Malom moru i neretvanskom kanalu ribari su ostavili mreže i počeli se većinom baviti turizmom. Razvojem turizma ondje je preostao samo jedan jedini koćar, Andrija Sršen. Ekipa HTV-a provela s njim jednu noć u ribolovu.

Iz Drvenika su islovili u 4 sata ujutro za punog mjeseca. Do pozicije gdje je moglo početi spuštanje mreže na morsko dno, trebalo im je oko jedan sat. Naime, morali su se udaljiti tri nautičke milje a dubina je bila veća od 50 metara.

Mrežu su spustili i ona se raširila po morskome dnu. Brod je nastavio lagano ploviti i povlačiti mrežu više od tri sata.

Kad je svanulo najprije su iz mora izvučene čelične užadi i širilica, a potom i mreža. Ulov je prosječan, oko 70 kg ribe, kažu. Ima nešto mola, trlja, grdobina i kanoća te pokoja sipa i lignja. Manja količina prodana je čim se “Sveti Nikola” vezao za obalu.

Poteg koji je snimila ekipa HTV-a trajao je od 4 sata ujutro do 10 sati. To znači da se u 12 sati mreža može samo dvaput baciti i izvući. Pa su Andrija i Mirsad odmah isplovili iz Drvenika kako bi odradili još jedan.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.