2 min. čitanja

NJIMA JE JUGO SVE Jedriličari iz Podstrane slave 20 godina rada

NJIMA JE JUGO SVE Jedriličari iz Podstrane slave 20 godina rada
Foto: Screenshot/Facebook(JK Podstrana)

Ove subote jubilarna je 20. godišnjica Jedriličarskog kluba Podstrana koji broji oko 70 članova.

Klub je s radom krenuo 2004. godine kada je brojio svega desetak članova, no s vremenom je rastao i širio se - po pitanju opreme i članstva. U klub su učlanjena i mnogobrojna djeca, a ono što klub svake godine organizira je i ljetna škola jedrenja na dasci za djecu. Interes za ljetnu školu je poprilično velik što je i jamstvo daljnjeg uspješnog rada!

- Preko ljeta radimo početničku školu jedrenja za djecu. Svake godine ostane neki broj neupisane djece zbog velikog interesa za školu. Dvojica trenera rade u klubu i jednostavno ne mogu sve stići. Više se ide na kvalitet nego na kvantitet. Prevelik je interes tako da smo u tom dijelu što se tiče članstva za školu, ograničeni - rekao je predsjednik kluba Frane Marić-Banje.

Foto: Screenshot/Facebook(JK Podsstrana)

Jedini uvjet za djecu, polaznike ljetne škole jedrenja je da znaju plivati. Donja dobna granica je sedam godina, a u klubu ima i jedan član 1955. godište koji i dalje s punim elanom jedri, navodi Dalmacija danas.

Za odrasle se također organizira škola jedrenja, ali u zimskim mjesecima.

Natjecateljski uspjeh

Jedriličarski klub Podstrana može se pohvaliti i uspjesima svojih članova na natjecanjima.

- Što se tiče natjecateljskog dijela bavimo se samo wind surfingom, jedrenjem na dasci. Ove godine na Prvenstvu Hrvatske naš član, Ante Berlengi bio je treći u jedrenju na dasci. Imamo i jednoga člana kluba koji je član posade za klasu Megles 24. On je prvak države u jedrenju sa svojim timom. Ove godine ćemo ga nagradit kao prvaka države - dodaje Frane Marić-Banje.

Fokus svake godine kako kaže je ljetna škola za djecu, a klub organizira i dvije regate, jednu početkom ljeta, a drugu početkom jeseni.

Foto: Screenshot/Facebook(JK Podstrana)

- Organiziramo regatu za klasu Optimist za svetog Antu. Već dugi niz godina organiziramo tu regatu na dan općine Podstrana, a to je 13. lipnja. Dođe preko 40 brodova na regatu. Taj dan imamo program i na kopnu i na moru. Organizirana je također i zabavu na moru u veslanju na dasci, na takozvanim supovima", kazao je predsjednik kluba te dodao. U listopadu organiziramo veliku regatu za krstaše, to su veliki brodovi od 13 i 14 metara. To organiziramo već šestu godinu za redom u Splitu u suradnji za prijateljima iz Zagreba. Regata se zove 'Star up Europe'. Skupi se 15-ak tih velikih brodova. Ovisimo o prognozi i vjetru pa nikad ne znamo točan datum. Kada je bura pomičemo se u Kaštelanski zaljev, kada je maestral odemo prema Omišu. Nama je jugo sve, najbolji vjetar - zaključuje predsjednik kluba.

Jedini problem kluba ostaju financije. Primjer je jedrenje na dasci. Naime jedrenje na dasci je još uvijek preskup i kompliciran sport. Oprema je skupa. Ima interesa, ali za natjecateljski dio oni moraju puno izdvojit.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.