Njemački istražitelji identificirali brod koji je navodno korišten za sabotažu plinovoda

SVIJET - Njemački istražitelji identificirali su brod koji je navodno korišten za operaciju sabotaže Sjevernog toka. Kažu da je riječ o jahti unajmljenoj od tvrtke sa sjedištem u Poljskoj, ali je u vlasništvu Ukrajinaca.

Nedavno je New York Times objavio da je sabotažu plinovoda Sjeverni tok izvela proukrajinska skupina, a sličnu priču je objavio sinoć i njemački javni servis ARD koji je ovu temu istraživao u suradnji s još nekoliko njemačkih medija.

Rusija je od početka negirala umiješanost u sabotažu Sjevernog toka koja se dogodila u noći 26. rujna 2022. kada su eksplozijama uništena tri od četiri kraka plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 na dnu Baltičkog mora.

ARD sada javlja da su njemački istražitelji identificirali brod koji je navodno korišten za tajnu operaciju sabotaže plinovoda. Kažu da je riječ o jahti unajmljenoj od tvrtke sa sjedištem u Poljskoj, ali je u vlasništvu dvojice Ukrajinaca.

Operaciju je izveo tim od šest ljudi - pet muškaraca i jedna žena, navode istražitelji. Njihova nacionalnost nije utvrđena, niti je poznato tko je skupinu angažirao za operaciju, piše ARD.

U međunarodnim sigurnosnim krugovima ne isključuje se mogućnost da bi se moglo raditi i o false flag operaciji što podrazumijeva namjerno ostavljene tragove koji upućuju na Ukrajinu kao krivca.

ARD i medijski partneri razgovarali su ne samo s njemačkim istražiteljima, već su dobili informacije i iz istraga koje provode druge države.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljene snimke oštećenog Sjevernog toka: “Fali 50 metara plinovoda!”
Baltički mediji objavili su snimku oštećenog dijela plinovoda Sjeverni tok 2. Podsjetimo, preliminarna istraga štete na dva plinovoda Sjeverni tok u danskom dijelu Baltičkog mora pokazuje da su puknuće cijevi izazvale “jake eksplozije”. Danish television publishes footage of the damaged section of…