2 min. čitanja

Niz je zamjerki na predviđenu trasu brze ceste Dubrovnik - Zračna luka

Niz je zamjerki na predviđenu trasu brze ceste Dubrovnik - Zračna luka
Foto: Regionalni dnevnik

Burno je bilo na javnom izlaganju studije o utjecaju brze ceste Dubrovnik - Zračna luka na okoliš. Građani Dubrovnika i okolnih općina iznijeli su niz zamjerki na predviđenu trasu brze ceste te su od Hrvatskih cesta zatražili izmjene.

Ako bi se sve primjedbe prihvatile, boje se na jugu Hrvatske, to bi značilo ponovno započinjanje cijelog projekta, pa bi se početak gradnje mogao odgoditi i više godina.

- Svi navijamo da to krene što ranije. To je spajanje naše županije, u svim našim planovima, u svim našim strategijama - rekao je Nikola Dobroslavić, dubrovačko-neretvanski župan.

Ipak, najjužnija hrvatska općina jedina je potpuno zadovoljna.

- Imali smo određenih primjedbi, po prilično dugo smo se i mi dogovarali, odnosno davali prijedlog. I evo, na koncu smo s tom trasom zadovoljni. Osobno mislim da nije projekt stao - rekao je Božo Lasić, načelnik općine Konavle.

Najvećim djelom brza cesta prolazi kroz Župu dubrovačku. Njeni općinari od Hrvatskih cesta zatražili su i drugo moguće riješenje.

- Mi u ovom trenutku imamo samo jedno rješenje, koje nam je ponuđeno, to je rješenje ispod Postranja - dakle, tzv. donja varijanta. Da bi mogli odlučivati, da bi mogli usporediti te dvije varijante, nužno je po nama napraviti i gornju varijantu kako bi Župa u konačnici odlučila što je za Župu prihvatljivo - rekao je Silvio Nardelli, načelnik općine Župa dubrovačka.

Također, naglasili su kako, u slučaju izmjene na bilo kojoj dionici buduće brze ceste, traže i novu cjelokupnu prometnu, ekonomsku i studiju utjecaja na okoliš.

- Apsolutno podržavamo izgradnju brze ceste, međutim pravac koji mi tražimo je onaj koji ide djelomično kroz tunel Srđ, onako kako je prostorni plan županije predvidio. Dakle, drugi pravac u odnosu na ovaj prvotno planirani. Ne vidimo razloga da bi to bilo čime usporilo izgradnju brze ceste - rekao je Mato Franković, dubrovački gradonačelnik.

Ipak, sve ove izmjene mogle bi značiti produljenje čitavog projekta.

Sada je potrebno donijeti zaključak nastavno na sve ono što je tijekom javne rasprave istaknuto i izneseno te sukladno istome donijeti odluku o načinu i mogućnostima provedbe. Svaka izmjena projekta, naravno, utječe na realizaciju i rok provedbe budući da upravni procesi imaju svoje trajanje, priopćili su iz Hrvatskih cesta.

Ne smije zaustaviti projekt, ne smije ga ni odgađati, mi ćemo učiniti sve da on ide normalno, naravno - treba razmotriti sve što se čulo u javnoj raspravi rekao je za Regionalni dnevnik Dobroslavić.

Dok se okončaju rasprave, do zračne luke još će se putovati magistralom, koja je odavno postala pretijesna za tisuće vozila.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.