1 min. čitanja

Nikad ih ne smijemo zaboraviti - stigao je dokumentarni film o Odredu naoružanih brodova Dubrovnik!

Nikad ih ne smijemo zaboraviti - stigao je dokumentarni film o Odredu naoružanih brodova Dubrovnik!
Foto: ADRIA TON production

DUBROVNIK - projekcija dokumentarnog filma koji podsjeća na slavno doba obrane Dubrovnika i njegove branitelje održati će se 03.12. u 19 sati u kinu Sloboda!

Projekcija se održava povodom Dana branitelja Dubrovnika i slavi one koji nisu dvojili, već su na raspolaganje svojoj zemlji i gradu stvavili svoj život. I pritom uspjeli izboriti slobodu!

Ovaj se 52 minute dogačak dokumentarni film konkretno bavi legendarnim dubrovačkim Odredom naoružanih brodova ili ONB-om. Za one koji nisu upoznati, ovaj je odred bio jedan od najvažnijih sudionika uspješne obrane juga Hrvatske i Dubrovnika, a u borbenom sastavu je bilo ukupno 20tak relativno dobro opremljenih brodica, glisera i gumenjaka različitih veličina. Radilo se
uglavnom o komercijalnim i privatnim brodicama koje su prerađene u borbene. Odred je formiran dva mjeseca prije Hrvatske ratne mornarice i djelovao je u danima ponosa i slave od rujna 1991. do ožujka 1992. godine.

Kroz postrojbu je prošlo ukupno 117 branitelja, odnosno pomorskih dragovoljaca, a prvi naoružani gliser nazvan je "Sveti Vlaho". Sudjelujući u tim ratnim aktivnostima brodovi ONB Dubrovnik prešli su u dubrovačkom akvatoriju preko 40.000 NM što znači da su prešli udaljenost veću od opsega ekvatora, prevozili branitelje, ranjenike i naoružanje te odigrali veliku ulogu u u oslobađanju Slanog, zauzimanja HE Plat, kao i konačnom oslobađanju Cavtata i Konavala.

Što više reći osim, ako ste u prilici posvjedočite dokumentarcu o ovom legendarnom odredu, autora Paule i Đele jr. Jusića.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.