2 min. čitanja

Nije Jadroplov, već je Tankerska plovidba imala prvi brod za prijevoz plina

Nije Jadroplov, već je Tankerska plovidba imala prvi brod za prijevoz plina
Foto: Shipspotting / Marius Esman

Ministar mora Oleg Butković prošlog tjedna na Vladi se pohvalio kako će Jadroplov iz Splita uz pomoć državnog jamstva dobiti brod za prijevoz ukapljenog plina koji će biti prvi pod hrvatskom zastavom. Nova poslovnom strategijom društva predviđa tranziciju društva u zelenu ekološki održivu kompaniju, a za LPG brod osigurano je dugoročno zapošljavanje na pet godina, izjavio je Butković.

Ali kako ima još živih svjedoka novije hrvatske prošlosti pa je takvu vijest demantirao Stanko Banić, bivši direktor Tankerske plovidbe koja je takav brod, plinaš imao krajem 80- ih godina. Bio je to brod Sali za koji je zadarski brodar imao ugovor s INA-om, piše 057info.hr.

– Kada je počeo rat i granate su padale po obali, tada je Ina jednostrano raskinula ugovor u strahu da koja granat na padne na naš brod koji je pristao u tri luke: Gaženicu, Rijeku i Solin.  I nitko u Hrvatskoj nije htio prihvatiti taj naš brod nego samo ga odveli u Trst gdje smo skupo plaćali mrtvi vez. Onda se netko sjetio kako je „bombula” ( tank) u Gaženici puna plina pa su nas pozvali da je dođemo isprazniti. Plinaš Sali je doplovio iz Trsta u Zadar, ispraznili „bombulu” i vratili se nazad na mrtvi vez. Naravno da troškove nitko nije podmirio - prisjeća se Banić.

Uvertira je to u novi projekt ukapljenog plina koji se priprema u Gaženici. Gradnja bunker stanice koja definitivno nije predviđena u prostornoj dokumentaciji niti su iz LNG-a o tome izvijestili ikoga iz Grada Zadra.

Ali ne moraju ako taj projekt dobije status od državnog interesa kao što je to svojedobno bilo s INA-om koja je ukidanjem tog ugovora izbacila Tankersku plovidbu iz tog posla. Jedva su, prema riječima Banić, uspjeli prodati brod Sali.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Jadroplov kupuje brod za prijevoz LPG-a | | Morski HR
Splitska brodarska tvrtka Jadroplov potpisala je ugovor sa švicarskom tvrtkom Irus Holding o kupnji LPG broda za prijevoz ukapljenog plina. Vrijednost potpisanog ugovora je nešto više od 25
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.