2 min. čitanja

NIČE NOVI MOST KOD OMIŠA Bit će gotov u siječnju

NIČE NOVI MOST KOD OMIŠA Bit će gotov u siječnju
Foto: Danica Sičić

OMIŠ - Iznad grada Omiša, poviše kanjona rijeke Cetine, u tijeku je izgradnja mosta koji je dio omiške zaobilaznice. Podsjetimo kako je riječ o projektu vrijednom 180 milijuna kuna, a do proljeća sljedeće godine bit će završena ta dionica duga 3,5 kilometra. Predviđeno spajanje mosta je u siječnju 2023.

Omiška obilaznica jedan od najvećih infrastrukturnih objekata u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a zaobilaznicu uključuju dva tunela i most preko Cetine, tunel Komorjak dug više od 600 metara, a Omiš više od 500 metara, dok će most biti u dužini od 216 metara. Što se tiče tunela Komorjak Sjever u tijeku su radovi na izradi odvodnje i rubnjaka. Izvedeno je 95% odvodnje i 60% rubnjaka.

Do 2025. godine fazno će se kompletno izgraditi cijela dionica od Omiša prema Splitu, odnosno Solinu, a sve će se financirati iz bespovratnih sredstava, najavljuju iz Vlade.

Evo što su Hrvatske ceste Dalmaciji danas kazali o dinamici radova:

Uzimajući u obzir nepristupačan okolni teren kao i položaj mosta u kanjonu za montažu mosta Cetina odabrana je tehnologija potiskivanja, čime se izbjegavaju radovi u kanjonu Cetine u području gdje se teško zaštititi od djelovanja vjetra i utjecaja atmosferilija.  Jedna od posebnosti i specifičnosti projekta između ostalog je to da se po prvi put u Hrvatskoj potiskuje most promjenjivog poprečnog presjeka.

Po dovršetku potiskivanja druge polovice mosta potrebno je napraviti (zavariti) centralni spoj na visini od 70 mnm uz upotrebu specijalnih visećih platformi i vozila koje omogućavaju izvođenje radova na tim visinama. Nakon što se završi montaža cijelog mosta i ugrade ležajevi slijedi izvođenje završnih radova na mostu kao što je izrada hidroizolacije, montaža vodovoda, odvodnje i završetak AB radova na zidovima upornjaka.

Trenutno stanje radova mosta Cetina:
Završena je montaža 1. polovice mosta koja je započela iz tunela Omiš, te je u tijeku montaža druge polovice mosta.

Radovi na donjem ustroju mosta su završeni osim zidova upornjaka U1 i U4. Završetak radova na donjem ustroju mosta planiran je nakon završetka montaže mosta Cetina.

- 24.11. bilo je 3. naguravanje mosta sa Komorjak strane

- Spajanje mosta očekuje se u siječnju.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.