1 min. čitanja

Nezakonito vabio i lovio zaštićene grdeline

Nezakonito vabio i lovio zaštićene grdeline
Foto: Pixabay

VODICE – U Policijskoj postaji Vodice dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 70-godišnjakom osumnjičenim za protuzakoniti lov.

Temeljem prikupljenih saznanja i Naloga Županijskog suda u Šibeniku, 28. siječnja u Srimi obavljena je pretraga kuće osumnjičenika kojom prilikom su pronađene dvije krletke s pticama Grdelin, mini tranzistor s USB-om za vabljenjem ptica kao i improvizirano mamilo.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako je osumnjičeni počinio kazneno djelo i protiv njega će biti podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku.

Grdelin ili službenog naziva češljugar (carduelis carduelis) ptica je vrlo ugodna pjeva, zbog čega ne mnogi drže kao kaveznu pticu.

Mužjake grdelina se ponekada uparuje sa ženkama kanarinca kako bi se napravio muški potomak s još ljepšim glasom. Muški mladunci često naslijede najbolje dijelove pjesme obaju roditelja. Ptice dobivene križanjem nazivaju su bastardi, melezi i križanci.

U prirodi je grdelin zaštićena vrsta, ali se udomaćeni i uzgojeni češljugari mogu kupiti na ornitološkim izložbama ili direktno kod uzgajivača.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.