2 min. čitanja

NEVRIJEME U DALMACIJI Tuča pala u Splitu, temperatura pala na 10 stupnjeva, na moru pijavice!

Subota donosi glavni dio promjene vremena. Duboka ciklona s područja Genovskog zaljeva premjestila se tijekom jutra na sjeverni Jadran i očekuje se njeno daljnje premještanje prema srednjem Jadranu. Zbog toga je tijekom jutra oblačno s povremenom kišom, pljuskovima i grmljavinom, a u dijelovima Dalmacije od Trogira i Splita bilo je i tuče,  javlja Dalmacija danas.

Prema podacima mreže Pljusak.com u Rudi je u zadnja 24 palo čak 89 litra kiše po kvadratnom metru, a u Muću i Kaštelima oko 50 litara. Promjena vremena prošle noći je donijela vrlo vjetrovito vrijeme te su lebić i pulenat napravili štetu na dijelu obale. U Primoštenu je valovito more nanijelo velike količine žala i kamenja na tamošnju rivu, a na tom području pojavila se i pijavica. Pijavice su dodatan indikator nestabilnosti.

Oko 10:15 h razvila se još jedna pijavica na moru u blizini Brela i to iz olujnog oblaka koji je na tom području prouzročio grmljavinske pljuskove. Također oko 9 sati pojavila se jedna pijavica kod Splita, ali je bila vrlo kratkotrajna.

Prema prognostičkim modelima pojava pijavica moguća je i u sljedećim danima i pojavljivat će se uglavnom na moru, čija je temperatura i dalje dosta visoka i ponegdje doseže 24 stupnja.

Foto: Webcam Primošten / Screenshot

Osjetno je zahladilo, tako da su temperature zraka 15 stupnjeva niže nego što su bile prije tjedan dana. U višim predjelima Like i Gorskog Kotara jutros je pao i prvi snijeg. Na vrhu Dinare trenutna je temperatura 1,5 Celzijevih stupnjeva i vrlo malo nedostaje do snijega.

Zanimljivo oko 9 sati tuča je pogodila i šire splitsko područje, međutim šteta nije bilo, a neki dijelovi grada dodatno su se zabijelili.

S tučom je temperatura bila na nekim splitskom postajama izmjerene temperatura od 10 Celzijevih stupnjeva, što je jako niska temperatura za ovaj dio godine.

Pravi je to temperaturni šok za Splićane koji su prije desetak dana ima temperature do 35 Celzijevih stupnjeva. Vrijeme u Dalmaciji će cijeli dan biti nestabilno, a te nestabilnosti će se nastaviti i u idućim danima.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Velika pijavica kod Primoštena – Na snazi upozorenje za nautičare i pomorce
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.