1 min. čitanja

NEVISKA KOLEDA Nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske

NEVISKA KOLEDA Nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske
Foto: Tragom hrvatske baštine / Facebook

PAŠMAN - KUD Nevijana iz Neviđana u subotu će predstaviti Nevisku koledu, tradicijski godišnji običaj koji je 2013. godine zaštićen kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.

U Zadru su u tijeku Etno dani Zadarske županije 2023. u organizaciji Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar koji su počeli 8. svibnja, a trajat će do 10. lipnja ove godine.

U sklopu bogatog programa ove manifestacije, Kulturno umjetničko društvo Nevijana iz Neviđana na otoku Pašmanu će u subotu, 27. svibnja u prijepodnevnim satima predstaviti Nevisku koledu, tradicijski godišnji običaj koji je 2013. godine zaštićen kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Neviska se koleda u Neviđanima održava još od 17. stoljeća na Badnjak, Staru godinu i Sveta tri kralja kao dio zavjeta koji su stanovnici mjesta dali Bogu da će ga tri puta godišnje slaviti i zahvaljivati mu ako ih zaštiti od kuge.

Foto: Tragom hrvatske baštine / Facebook

Tada Neviđanci u dijelu mjesta namijenjenom održavanju običaja (Koledišću) pale veliki krijes (koledu), a prije toga koledari pjevaju prigodni tradicijski napjev i zazivaju blagoslov od Boga.

Tradiciju Neviske kolede nastavljaju stari i mladi Neviđanci, a ovaj veliki događaj privlači i veliki broj ljudi kako iz Neviđana tako i iz okolnih mjesta, prenosi Otok Pašman.

U 2023. godini obilježava se 20 godina donošenja UNESCO-ove Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine koja je u Hrvatskoj stupila na snagu 2006. godine, a Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar se obilježavanju pridružuje pripremljenim programima prezentacije i putem radionica nematerijalne zaštićene kulturne baštine.

B.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.