Netko poremećen je ponovno oštetio spomenik ženi pomorca na Lošinju

MALI LOŠINJ - Na meti vandala prošlog se tjedna nanovo našla skulptura “Addio”, posvećena ženama lošinjskih pomoraca, postavljena na rtu Anuncijata na Čikatu u Malom Lošinju.

Ovog puta je bezumnik oštetio brončanu skulpturu uz šetnicu na način da je izrezao najdonji dio “haljine” (ring, “rebro”) skulpture koju je ostavio na mjestu događaja. U studenom prošle godine skulpturi je odrezana ruka s maramicom i nakrivljena glava, javlja portal Burin.

Foto: Morski HR

Skulptura “Addio” je, inače, postavljena u rujnu prošle godine, a autorica je akademska kiparica Zvonimira Obad.

Divljaci na Lošinju odrezali ruku skulpture posvećene ženi pomorca
MALI LOŠINJ - Prije tek nešto više od dva i pol mjeseca postavljen spomenik “Addio” na rtu Anuncijata na Čikatu ovih je dana teško oštećen. Nepoznati je počinitelj, ili više njih, u nedjelju odrezao skulpturi uzdignutu ruku u kojoj je maramica (“facolić”), što simbolizira ženin pozdrav pomorcu koji…

Brončana skulptura visoka 178 cm svoje mjesto pronašla je upravo na istoj poziciji na kojoj su godinama u prošlosti lošinjske supruge pozdravljale svoje pomorce. Posvećena je posebice Mariji Stuparić, ženi kapetana Aldebranda Petrine koja ga je mašući pozdravljala dok je plovio u daljinu.

Vandalizam se ovih dana dogodio i na imovini u parku na širem delničkom području: porušena je drvena ograda rukohvata na drvenom mostu, a nepoznat netko je i bacio u kanal drveni stol s klupama te prevrnuo betonsku klupu s naslonom.

Policija je priopćila da su jedinica lokalne samouprave i lošinjska ustanova u kulturi oštećene za ukupno za oko 14 tisuća eura.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Spomenik ženi pomorca, simbol čežnje, iščekivanja i vjernosti
Jadranski web portal
ADDIO Na Lošinju postavljena prva skulptura posvećena ženama pomoraca
MALI LOŠINJ - Svaki lošinjski brod, kad bi isplovio iz luke za daleko putovanje, pristao bi u jednoj od najljepših lošinjskih uvala. Riječ je o uvali Čikat kod crkvice Annunziata gdje bi se posada iskrcala te u crkvici s obiteljima izmolila krunicu (ruzarij) prije rastanka. Kao simbol tradicije, al…