2 min. čitanja

NEREZINAC Lošinjski lugger - Jedrenjak koji je na listi zaštićenih kulturnih dobara

NEREZINAC Lošinjski lugger - Jedrenjak koji je na listi zaštićenih kulturnih dobara
Foto: Morski HR

MALI LOŠINJ - Jedrenjak ili njemački "lugger", a kod nas izvedeno "loger" Nerezinac obnovljen je brod po uzoru na lošinjske logere s kraja 19.st., a privezan je na Rivi lošinjskih kapetana, ispred Muzeja Apoksiomena.

Drveni motorni brod “Dražica” (nakon obnove preimenovan u „Nerezinac“) je vrijedan primjerak tradicionalne brodogradnje, a od 2010. godine je na listi zaštićenih kulturnih dobara Ministarstva kulture RH. Više o ovom jedrenjaku ispričao je za Morski HR direktor Turističke zajednice Mali Lošinj, Dalibor Cvitković:

0:00
/2:12

Postav se sastoji od dijela postavljenog na rivi ispred broda, dijela na palubi broda i dijela postavljenog unutar broda u potpalublju (bivšem skladištu – štivi).

Multimedijalni postav u potpalublju prikazuje život na brodu kroz pet karakterističnih tematskih cjelina: posada, hrana, tereti, pomorske rute te gradnja i održavanje broda.

- To je brod muzej, 29.5GT, dug 19.5m, preko svega 25m, širine 5.5m. Poprilično zahtjevan za jedrenje, ali može se uz dobru posadu - podijelio je s nama svoje iskustvo sosadašnji zapovjetnik broda Gilberto Fazlić, koji je uz pomoć autora Vida Slapničara snimio reprezentativan video o ovom fascinantnom brodu.

Pa pogledajte...

0:00
/3:04

Video: Vid Slapničar, glazba: Cinematic Background WaltzMarc Corominas Pujadó

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Lošinjski loger Nerezinac na prvoj plovidbi van Hrvatske, uplovio u luku Piran | | Morski HR
PIRAN/LOŠINJ - Na svom prvom putovanju izvan Hrvatske, lošinjski loger Nerezinac (ex Dražica) uplovio je ravno u Sloveniju. Piran je postao njegov drugi dom na tri dana. Vezan na glavnom Piranskom
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.