2 min. čitanja

NEPOTOPIVI SAM Mačak koji je preživio čak 3 brodoloma

NEPOTOPIVI SAM Mačak koji je preživio čak 3 brodoloma
Foto: Manja Vitolic / Unsplash

Postoji nekoliko, čak i službenih, posveta ovom mačku, ali nije sasvim sigurno da je on doista postojao. Neki tvrde da bi to mogla biti samo 'morska priča', no u svakom slučaju - zanimljiva.

Od ranih antičkih vremena, takozvane 'brodske mačke' boravile su na brodovima za zaštitu od štakora i drugih štetnika. Navodno su prvi koji su koristili brodsku mačku bili Egipćani - i to ne čudi, s obzirom na poseban odnos koji su imali s tim životinjama.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata živio je jedan mačak koji je, prema raznim pričama, bio čak na tri različita broda. Poznat i kao Oscar, brodska je mačka koja je služila i u britanskoj i njemačkoj mornarici.

Nepotopivi Sam, mačak crno-bijele dlake, karijeru je započeo kao brodski mačak na njemačkom Bismarku. Bio je to mačak neidentificiranog mornara, a isplovio je 18. svibnja 1941.

Bismark je potopljen 27. svibnja, nakon ogromne pomorske bitke. Nekoliko sati kasnije, mačak je pronađen kako pluta na dasci.

Spasila ga je posada britanskog razarača Cossack i nadjenula mu ime Oscar (izvorno ime nije poznato). Međutim, 24. listopada te godine Cossack je pratio konvoj od Gibraltara do Velike Britanije kada ga je pogodio projektil s njemačke podmornice.

Dio posade prebačen je na razarač Legion. Oscar je također preživio te je nazvan 'Nepotopivi Sam' i prebačen na nosač zrakoplova Ark Royal. Sam nije imao sreće jer je Ark Royal također bio pogođen i počeo je polako tonuti desecima kilometara od Gibraltara.

Sva posada je spašena, uključujući Sama, koji je pronađen kako se drži za dasku. Njegovi spasioci opisali su ga kao “ljutog, ali uglavnom neozlijeđenog”.

Sam je prebačen u urede guvernera Gibraltara, a potom poslan u Ujedinjeno Kraljevstvo, gdje je živio u pomorskoj kući u Belfastu.

Postoji nekoliko, čak i službenih, posveta mačku Oscaru, ali nije sasvim sigurno da je on doista postojao. Neki tvrde da bi to mogla biti samo 'morska priča', budući da za mačka nema dovoljno sigurnih dokaza, prenosi Novi List.

B.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.