2 min. čitanja

Neosnovano odobravajući kredite oštetila banku za više od pola milijuna kuna

Neosnovano odobravajući kredite oštetila banku za više od pola milijuna kuna
Foto: Unsplash

SPLIT - Bankaricu se tereti da je neosnovano odobravala nenamjenske kredite građanima, među ostalim i onima bez stalnih mjesečnih primanja i time banku oštetila za više od 580 tisuća kuna.

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu ​podignulo je ​optužnicu protiv ​bankarice kojom ju tereti da je počinila produljeno kazneno djel​o​ zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Okrivljenoj 37-godišnjakinji stavlja na teret da je tijekom 2019. godine​ u poslovnici banke u Splitu neosnovano odobrila nenamjenske kredite građanima u iznosu od 225.000 kuna.

Nakana joj je bila, smatra se, sebi i drugima - zasad nepoznatim osobama - pribaviti znatnu protupravnu materijalnu korist, navodi se na internetskim stranicama DORH-a. Riječ je o najmanje tri klijenta, a ugovorena kamatna stopa bila je 6,75 posto s rokom otplate 120 jednakih mjesečnih anuiteta.

Okrivljenicu se tereti da je postupila suprotno ovlastima iz ugovora o radu i odredbama procedure odobravanja gotovinskih kredita građanima. Prihvatila je njihove zahtjeve za kredit te pripremila ugovore znajući da su oni novi klijenti banke, bez stalnih mjesečnih primanja u posljednjih šest mjeseci, da uopće nisu podnijeli zahtjev za kredit, ili uz zahtjev nisu dostavili potrebnu dokumentaciju, stoji u optužnici.

Te je zahtjeve istoga dana pripremila za realizaciju neistinito prikazujući voditeljici poslovnice da su klijenti ispunili uvjete banke za odobravanje kredita pa je, na temelju povjerenja u okrivljenicu, njihova isplata odobrena. ​Dio kredita je isplaćen klijentima, a preostali, zasad neutvrđeni iznos, neosnovano je zadržala za sebe i druge zasad nepoznate osobe.

Klijenti su otplatili prve rate kredita, a zatim su ih prestali otplaćivati pa su banku oštetili za nepodmirenu glavnicu (ukupni iznos 583.902,43 kuna) u najmanje tri isplaćena takva kredita​.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

SPLIT Australac ušetao u banku i pokušao položiti na račun 10 novčanica od 500 eura s istim serijskim brojevima
Policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta proveli su kriminalističko istraživanje nad 52-godišnjim državljaninom Australije. Sumnjiči se da je dana 16. kolovoza 2022. u poslovnici banke u Splitu službenici predao 20 novčanica sve u apoenima od 500 eura i sve istih serijskih b…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.