1 min. čitanja

Neobične aktivnosti na moru: Brodovi se okupljaju uz obalu Afrike i gase GPS-ove

Neobične aktivnosti na moru: Brodovi se okupljaju uz obalu Afrike i gase GPS-ove
Foto: Pixabay / Ilustracija

Nakon što su EU i SAD najavile zabranu uvoza ruske nafte kao dio sankcija zbog ruske invazije na Ukrajinu, trgovci pojačano kupuju rusku naftu i miješaju je s drugom, kako bi prikrili porijeklo, objavio je ugledni Wall Street Journal.

Izvoz ruske nafte u travnju je povećan, a ne smanjen. Iako su SAD zabranile uvoz ruske nafte još početkom ožujka, vjeruje se da je u New York i New Jersey prošlog mjeseca stiglo gorivo iz indijskih rafinerija koje djelomično potječe i iz Rusije. Dizel i benzin stigli su Sueskim kanalom i preko Atlantika, prema podacima think tanka Centra za istraživanje energije i čistog zraka sa sjedištem u Helsinkiju.

Stvar je u tome da je zbog sankcija Rusiji nafta na svjetskom tržištu poskupila, a ona ruska jeftinija je za 35 dolara od američke. U SAD se legalno može uvesti ukoliko je ruske sirovine u gorivu ostalo manje od 25 posto, odnosno, kako piše WSJ, američki Ured za kontrolu inozemnih dobara obično definira podrijetlo koristeći kriterij od 25 posto ili više kao pravilo, prenosi Jutarnji list.

Američki embargo iz ožujka zabranjuje uvoz sirove nafte, naftnih derivata, ukapljenog prirodnog plina i ugljena iz Rusije, no goriva poput dizela često se proizvode od mješavine nafte različitog porijekla.

Čelnici EU složili su se u utorak da uvedu postupnu zabranu uvoza ruske nafte, 90 posto do kraja godine. Također, očekuje se da će europskim osiguravateljima biti zabranjeno da izdaju police za brodove koji prevoze rusku naftu. No pitanje je koliko će sankcije biti učinkovite, jer su već na djelu mehanizmi za njihovo izbjegavanje.

Među ostalim, porijeklo ruske nafte se kamuflira tako što se nafta tajno pretankava s jednog broda na drugi. Tako se pokušava zametnuti trag nafti iz Irana i Venezuele koje su također pod američkim sankcijama. Pretankavanje se radi u Sredozemnom moru, uz obale zapadne Afrike i Crnog mora, a nafta zatim ide prema Kini, Indiji i zapadnoj Europi.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.