2 min. čitanja

Nemilosrdna sječa stabala na prostorima pod upravom Zadarske županije

Nemilosrdna sječa stabala na prostorima pod upravom Zadarske županije
Foto: 057info

ZADAR - Tko nemilosrdno sječe zelenilo u prostoru nekadašnje JNA koja ga je ostavila kao jedino javno dobro u središtu Zadra? Prije toga je parkove i drvorede Zadru ostavila vojska Austrija. Istina da se zelenilo u prostoru vojarne Stjepana Radića nije održavalo, ali to nije razlog uklanjanja nečega što je bilo prije građenja.

Iz Zadarske županije su za 057info potvrdili kako je sječa zelenila u prostoru nekadašnje vojarne Stjepana Radića  u sklopu uređenju okoliša unutar kompleksa zgrada na adresi Ivana Mažuranića 28 – 32 i J.J Strossmayera 20 u Zadru.

U odgovoru na novinari upit, pročelnik Nikica Miletić je informirao kako imaju  projekt hortikulturalnog uređenja koji je izradio Arhitektonski studio Rene d.o.o.

- Cilj je da se na tom prostoru dobije uredna i reprezentativna zelena površina koja će oplemeniti i dati dodatan sadržaj tom dijelu grada.

Treba istaknuti da zelenilo unutar obuhvata uređenja okoliša kompleksa budućih zgrada Županije nije održavano više od 30 godina te je u tom razdoblju niklo mnogo samoniklog grmlja i ostalog zelenila, a dijelu visokog zelenila utvrđeno je loše zdravstveno stanje. Zdravstveno stanje visokog zelenila utvrđeno je detaljnim stručnim pregledom prije početka izrade projekta hortikulturnog uređenja.

Projektom hortikulturnog uređenja predviđeno je uklanjanje samoniklog zelenila koje smeta realizaciji predviđenih sadržaja, a projektom je predviđeno i uklanjanje 11 stabala lošeg zdravstvenog stanja, navodi se u informaciji resornog  županijskog pročelnika.

Jednako tako, važno je naglasiti da je projektom hortikulturnog uređenja predviđena sadnja novog sadnog materijala i to:

– stabla (opseg debla 12/14 cm) 25 komada
– grmovi (visina 60/80 cm) 160 komada
– trajnice 900 komada
– travnjak 3500 m2 , najavljena je nova sadnja.

Javnost naravno nije upoznata s tim projektom, a vrlo je osjetljiva na svaki udara koji se događa sa zelenilom u prostoru. I stoga je preporuka europskih stručnjaka da se na vrijeme kaže što će se raditi, a tendencija je da se u projektima novog zadrži što više starog, rekli su nam u Nasadima.

Iz  Županije su dodatno poslali podsjetnik na projekt kojim će se tu urediti i novo parkiralište s 200 mjesta, od čega je 30 namijenjeno građanima koji će jednog dana imati sve usluge Zadarske županije na jednom mjestu.

Iako je Država bila i ostala najlošiji gospodar, Državni inspektorat je, što smo provjerili, proteklih godina pozivao Nasade da im malo urede okoliš jer bi u protivnom bila džungla, pa ostaje pitanje zašto su u Zadarskoj županiji dopustili da zgrada koju žele napustiti je toliko zapuštena da je opasna za službenike kao i za prolaznike.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.